Komşu 3 yılda ne hale geldi?

Yunanistan'da bankaların piyasalara yeniden döneceği haberleri gelirken, kriz süresinde ülkenin nereden nereye geldiği dikkat çekiyor.

Komşu 3 yılda ne hale geldi?
Komşu 3 yılda ne hale geldi?
GİRİŞ 13.05.2013 09:47 GÜNCELLEME 13.05.2013 09:47

İrlanda ve Portekiz'den sonra Euro Bölgesi'nin ilk başta ciddiye alınmayacan ama sonrasında 3 yıllık krize sürükleyen Yunanistan'ın yeniden piyasalara döndüğü haberleri gelmeye başladı.

Geçtiğimiz hafta Portekiz'de yağılan hazine ihalesine ile piyasalarda döndüğü gözlenirken Yunanistan tarafında da  üç yıl önce bankacılık sisteminin çöküşün eşiğine geldiği ve AB-IMF yardımıyla ayakta kaldığı Yunanistan'da bankacılık sisteminden iyileşme sinyalleri geliyor.

Varlık açısından Yunanistan'ın en büyük bankası olan Piraeus Bank, hisselerini yeniden satmaya başladı. İki Avrupalı banka Piraues'un hisselerini satın aldı. Fransız Societe Generale ve Portekizli BCP Millenium bankalarının Yunan bankanın hisselerini satın aldığı ifade edildi. Societe Generale yüzde 0,5, Portekizli banka ise yüzden 4.7'lik hisse satın aldı.

Avrupa birliği ortakları ve IMF tarafında 110 milyar euro verilerek iki kez iptan dönen Yunanistan'da en önemli sorunların başında genç işsizliği geliyor. 10 gençten 6'sının işsiz olduğu ülkede ekonominin 6 yıllık resesyondan sonra 2014'te büyümesi bekleniyor.

Peki batağa saplanmasından bu yana üç yıl geçen Yunanistan'dan rakamlar ne gösteriyor?