Bakanlara kızan Putin'den bir ay süre

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin'de yapılan geniş katılımlı hükümet toplantısında ekonomik büyümenin sağlanması, üretimin artırılması ve iş ortamının iyileştirilmesi ile ilgili alınan önlemlerin yetersizliği konusunda hükümeti eleştirdi.

Bakanlara kızan Putin'den bir ay süre
Bakanlara kızan Putin'den bir ay süre
GİRİŞ 08.05.2013 02:50 GÜNCELLEME 08.05.2013 02:50

Mayıs 2012'de Kremlin'e çıkışı ile birlikte belirlenen ekonomik gelişme modelinde ortaya konan takvime uyulmadığını kaydeden Putin, "Hükümet düzenlemelerin yapılması, küçük ve orta ölçekli işletmeler için şartların iyileştirilmesi konusunda acele edilmiyor..." tepkisini dile getirdi.

Hükümeti sert bir dille uyaran Putin, "Bu yol haritası havaya atılan bir şey değil... Bunu sizler geliştirdiniz. İş dünyası, uzmanlar, hükümet üyeleri, bakan yardımcıları ve bakanlar buna katkı sağladı. Bu çalışma henüz yerine getirilmedi. Niçin? Tartışıldı, anlaşıldı, imzalandı ve rafa kondu..." ifadelerini kullandı.

Öngörülen tüm tedbirlerin ekonomik büyüme, yatırımların geliştirilmesi, istihdamın artırılması ve üretim potansiyelinin geliştirilmesine katkı sağlayan önlemler olduğuna değinen Rusya lideri, "Örneğin, orta ölçekli işletmelerin kredilerinde devlet garantisi verilmesi ile ilgili mekanizma işlemiyor. Bunun için fon oluşturuldu. Bütçede 20 milyar ruble kullanılmadan bekliyor." diyerek tepki gösterdi.

Küresel ekonomide yaşanan sorunlar çerçevesinde ekonomik büyüme için alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu vurgulayan Putin, konut inşası ve fiyatların düşürülmesi konusunda Aralık 2012 olarak öngörülen takvimin de işlemediğini söyledi.

Aralık ayı geldiğinde hükümetin kararı hatırladığını ve yetiştirmek için ek düzenlemeler yaptığını belirten Putin, "Hükümet yaptığı yeni düzenlemeleri Aralık'tan bu yana parlamentoya sunmadı. Konut yapımı ile ilgili takvim taslak olarak duruyor. Çok çalıştığımız doğru. Bu olumlu bir şey... Ancak uygulama çizgisine geçilmezse, çalışmalar kağıtta kalır. Onun da bir anlamı olmaz." eleştirisi getirdi.

Tüm bakanların kendi alanları ile ilgili konularda Başkanlık kararlarını uygulamalarının zorunlu olduğuna değinen Putin, "Bakanlar Mayıs 2012 kararlarını uygulamakla sorumlu. İlk yıl sonunda baktığımızda bir kısım ilerleme olsa da, bürokratik sorumluluk çok yavaş işliyor. Rusya hükümetinin her bir üyesi bundan sorumlu." dedi.

Tüm bakanlardan bir aylık bir süre içinde gerekli hazırlıkları yapmalarını isteyen Rusya lideri, "Bunu kamuoyu önünde paylaşacaksınız. Bana da sunmanızı istirham ediyorum. Tekrarlıyorum, bir ay süreniz var." hatırlatmasında bulundu.

 

KAYNAK: CİHAN