Dünya kıstı; Türkiye, Rusya ve Çin artırdı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) 2012'deki askeri harcamalara ilişkin raporu açıkladı.

Dünya kıstı; Türkiye, Rusya ve Çin artırdı
Dünya kıstı; Türkiye, Rusya ve Çin artırdı
GİRİŞ 16.04.2013 02:13 GÜNCELLEME 16.04.2013 04:52
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Buna göre tüm dünyada askeri harcamalar geçen yıla göre yüzde 0,5 azalarak 1,75 trilyon dolara geriledi. Dünya genelinde 1998'den bu yana ilk kez askeri harcamalarda düşüş yaşanırken, Türkiye, Rusya ve Çin harcamaları artırdı.

ABD bir önceki yıla göre yüzde 6 azalttığı askeri harcamalar açısından 682 milyar dolarla dünya lideri. İkinci sırada yer alan Çin 2012'de yüzde 7,8 artışla 166 milyar dolara çıkarken, üçüncü sırada yer alan Rusya'nın askeri harcamaları yüzde 16 artışla 90,7 milyar dolara yükseldi.

Türkiye yüzde 1,2 artırdığı askeri harcamalar açısından 18,2 milyar dolarlık rakamla ilk 15'inci. Türkiye dünya askeri harcamalarının yaklaşık yüzde 1'ini gerçekleştiriyor. Türkiye gayri safi milli hasılasının yüzde 2,3'ünü askeri harcamalara ayırırken, bu oranın 2003'te yüzde 3,4 seviyesinde olması dikkat çekiyor.

SIPRI'ya göre özellikle gelişmiş ülkelerde yaşanan mali kriz askeri harcamaların gözden geçirilmesine neden oldu. 2008 finans krizinden bu yana 31 Avrupa ülkesinden 18'i askeri harcamalarını yüzde 10 oranında azalttı. Askeri harcamalar daha çok zengin batı ülkelerinden yeni gelişmekte olan ülkelere doğru kayıyor.

ABD'nin askeri harcamalarında düşüş, Afganistan çekilme programı çerçevesinde yapılan savunma bütçelerinin gözden geçirilmesi ile ilgili. Buna rağmen ABD dünya savunma harcamalarının yüzde 39'unu tek başına yapıyor.

Rusya'nın askeri harcamalarında artış, ordunun modernizasyonu programı ile ilişkili. Rusya tüm orduyu Sovyet döneminden kalma silahlardan kurtararak 2015'e kadar yüzde 30 ve 2020'ye kadar da yüzde 70 seviyesinde yenilemek istiyor. SIPRI'ya göre Rusya 2012'de gayri safi milli hasılasının yüzde 4,4'ünü askeri harcamaya ayırırken, bu oran 2013'te yüzde 4,8 seviyesine çıkarılacak.

YORUMLAR 3
  • Ahmet Gül 10 yıl önce Şikayet Et
    tek çare destek verelim kendimiz üretelim .!. yaşadık biliyoruz zamanında sanayimizin çoğu kendi içimizden ambargo görmüştü yeşil sermaye diye hatırlarım ne büyük firmaları böylece iflasa sürüklediler.
    Cevapla
  • ahmet yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    El alem gider mersine biz gideriz tersine olmayalım.. Askeriye çok para harcamaktansa yatırıma harcarsak daha iyi olur.
    Cevapla
  • CENGAVER 10 yıl önce Şikayet Et
    BOŞU BOŞUNA SİLAHA HARCAMA YAPMAYIN, DÜNYAYA DÜNYA DIŞINDAN MÜDAHELE OLACAK !. Senin o ilkel silahların ne işe yarayacak ! bu kadar trilyon dolarlar silaha bombaya harcanacağına dünyadaki aç sefil ve yoksul insanlara gerçek barışa harcansaydı şimdi dünya cennetten bir parça olurdu, ne bu kadar silaha bombaya yatırım yapmaya gerek kalırdı ne de başka bir paranoyaya, ama Silahların Bombaların tesir etmeyeceği gün geliyor, boşu boşuna milli serveti çöpe atmayın
    Cevapla