Halep'te kuyumcular 'altın' çağını yaşıyor

Dokuz aydır yoğun çatışmaların yaşandığı Halep'te, yüzü gülen birileri de var: kuyumcular. Bir zamanlar Suriye'nin en zengin şehirlerinden olan Halep'te kadınlar elde kalan altınlarını satarak ailelerini geçindirmeye çalışıyor.

Halep'te kuyumcular 'altın' çağını yaşıyor
Halep'te kuyumcular 'altın' çağını yaşıyor
GİRİŞ 01.04.2013 18:06 GÜNCELLEME 01.04.2013 18:06

İşsiz sayısının hızla arttığı Suriye'nin bu ikinci büyük şehirde kuyumcu dükkânları bir dakika olsun boş kalmıyor.

4 çocuk annesi Umm Muhammed, her gün altınlarını tarttırmak için aynı kuyumcuya gidiyor. Çünkü her geçen gün bu tarihi, savaş yorgunu şehirde altın fiyatları yükseliyor. "Elimde satılık altın bir kolye var. Ne kadar verirsin?" diye bir kuyumcuya çekinerek soruyor Umm Muhammet (50). Kuyumcu eliyle tarttığı altının 5 gramı için 24 bin pound (240 dolar) verebileceğini söylüyor. "Şimdi elimde sadece bir kolye kaldı. Bu, oğlumun altın zinciri. Çok beklemesi gerekmeyecek, çünkü çocuklar için elbise ve yiyecek almamız gerekiyor." diye konuşuyor Halepli Umm.

Halepli bir kuyumcu olan Ebu Ahmet (42), "Her gün insanlar 10-20 gram altın satmaya gelir. Bir gün hanımının altınlarını satmaya gelen bir müşteri 200 gram ağırlığında küpe ve bilezik getirdi." diye yaşadığı bir olayı anlatıyor.

Kimi ailesini geçindirmek için eşlerinin altınlarını satarken; kimi ise savaş yüzünden değerini yitiren paralarını altına çevirerek değerlendiriyor. Ebu Ahmet, "Ellerindekini garanti altına almak isteyenler paralarını altına yatırıyor."diye konuşuyor.

İki yıl içinde 70 bin kişinin hayatına mal olan kanlı çatışmalar başlamadan önce, altının gramı 3 bin 200 Suriye pounduydu; bugün ise altının gramı yaklaşık 5 bin pound.

Birkaç adım ötede ise elektriksizlikten sandviç dükkanını kapatıp kuyumcu dükkanı açan Ebu Selem (40), "Kuyumcuların çoğu çatışmalardan kaçtı. Ülkeden kaçmak için yeterli paraları vardı." diyor.
Silahlı adamların altınlarını çaldığını anlatan diğer bir kuyumcu Ebu Haldun (49) ise ekliyor: "Hiçbir yer emniyetli değil, hepimiz hırsızların hedefindeyiz. Bazı insanları altın ve paralarını yere açtıkları çukurlarda saklıyor."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL