Babacan: Sonsuza kadar sürecek değil

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa'daki ekonomik sorunların geçici olduğuna inandığını belirterek, ''Sonsuza kadar sürecek değil. Ama asıl önemli olan şey; AB içinde dayanışmayı korumak ve daha adil bir sistem getirmek'' dedi.

Babacan: Sonsuza kadar sürecek değil
Babacan: Sonsuza kadar sürecek değil
GİRİŞ 23.03.2013 12:11 GÜNCELLEME 23.03.2013 12:14

Başbakan Yardımcısı Babacan, Finlandiya'nın Kuzey Kutup Dairesinin 250 kilometre kuzeyindeki Laponya bölgesinde yer alan Saariselka adlı küçük kasabada, Kuzey Avrupa ülkelerinin liderleri ve Türkiye ve Hırvatistan'ın davet edildiği gayri resmi toplantıya katıldı.

Avrupa'nın geleceğinin tartışıldığı toplantıya Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ile Finlandiya Avrupa İşleri ve Dış Ticaret Bakanı Alexander Stubb ev sahipliği yapıyor. Toplantıya, Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves, Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanovic ve AB dönem başkanı İrlanda'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lucinda Creighton da katılıyor.

Toplantının yapıldığı dağ evine gelirken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, ''Avrupa'da bu kadar ekonomik sorun varken Türkiye hala AB'ye katılmak istiyor mu?'' şeklindeki soruya şöyle cevap verdi:

''AB'yi bizim için özel yapan şey savunduğu değerler ve fikirler. Bunlar birçok ülkeyi, birçok farklı kültürü bir araya getiren şeyler. Ekonomik sorunların geçici olduğunu düşünüyorum. Sonsuza kadar sürecek değil. Ama asıl önemli olan şey; AB içinde dayanışmayı korumak ve ayrıca bir anlamda daha adil bir sistem getirmek. Böylece ülkeler, özellikle aynı para birimini kullananlar, örneğin mali politikalar veya bankacılık söz konusu olduğunda aynı çerçeve içinde hareket edebilirler. Ortak mali bir çerçeve ve bankacılık denetimi oluşturulması çok önemli ve şimdi bunlar gerçekleşiyor.''

Babacan, Türkiye'nin üyeliğinin AB'ye büyük bir katma değer katacağını belirterek, ''Türkiye AB'ye dinamizm, büyük bir rekabetçi güç getirecek. Ayrıca genişleme AB'ye daha fazla temsil imkanı tanıyor ve daha fazla küresel oyuncu haline getiriyor. Şunu da unutmamalıyız ki, AB çok önemli bir barış projesi. İnanıyoruz ki, Türkiye'nin AB içinde yer alması bu barış projesine daha fazla küresel boyut kazandıracak. Bu nedenle AB üyeliği bizim stratejik bakış açımız ve bu yolda devam ediyoruz.''

Babacan, ''Türkiye, AB üyeliğine olan hevesini kaybetti mi?'' sorusu üzerine ise, Türkiye'nin ilk olarak 1959 yılında üyelik için başvurduğunu hatırlattı ve ''Aslında çok sabırlı davranıyoruz'' dedi.

Finlandiya'da Güney Kıbrıs'taki kriz konuşuluyor

Avrupa'nın geleceğinin tartışıldığı toplantıda konuşulacak en önemli konulardan birinin Güney Kıbrıs Rum kesiminde ekonomik kriz olacağı belirtiliyor. Toplantının yapılacağı yere gelen liderlere sorulan soruların başında Güney Kıbrıs'taki durum geliyor.

Finlandiya Başbakanı Katainen, krizde bedeli Güney Kıbrıs Rum kesimindeki bankalarda mevduatı bulunan küçük yatırımcılardan çok, büyük yatırımcıların ödemesi gerektiği düşüncesini dile getirirken, Güney Kıbrıs Rum Parlamentosu'nun alacağı kararların bir AB üyesi olarak Finlandiya için uygun olacağını söyledi.

Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç de, AB'deki bu kadar soruna rağmen yakında gerçekleşecek üyelikleri konusunda nasıl hissettiğinin sorulması üzerine, ''Bundan memnunuz ama eskisi kadar heyecanlı olmadığımız kesin'' değerlendirmesini yaptı.

İrlanda'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lucinda Creighton ise, ''Sorunlar varken yeni ülkeler Avro bölgesine neden dahil olmak istesin?'' şeklindeki soruya, alınan son tedbirlerle avronun daha istikrarlı hale geldiğini söyledi. İrlanda'nın Avro bölgesindeki küçük bir ülke olarak deneyimlerini aktaran Creighton, ülkesi son birkaç yıldır sorunlar yaşasa da Avro bölgesine dahil olduktan sonra yabancı yatırımların ve ihracatın arttığını hatırlattı. Letonya gibi küçük ve esnek ekonomiler için de Avro bölgesinde benzer fırsatların bulunduğunu dile getiren Creighton, Avro bölgesinde bulundukları için pişman olmadıklarını ifade etti.

Katılımcıları Ren geyikleri karşıladı

Avrupalı liderlerin Finlandiya'nın kuzeyindeki Laponya bölgesinde yaptıkları gayrı resmi toplantı, Saariselka adlı kayak merkezi olarak da kullanılan küçük bir kasabada gerçekleşiyor. Haftasonu için bir araya gelen liderler, rahat bir ortamda yapılan toplantıda Avrupa'nın geleceğini konuşuyor.

Toplantı öncesinde aile fotoğrafı çektiren liderler, toplantının yapılacağı dağ evine gelirken kendilerini bekleyen Ren geyikleri ve bölge hakkında bilgi aldılar.

KAYNAK: AA