Bankacılıkta balon yeniden şişiyor

İşlerin düzeldiği inancı ile yeniden riskli alanlara girilmesi ve korkunun açgözlülük altına kalması ile bankalar yeniden ekonomi için risk yaratmaya başladı.

Bankacılıkta balon yeniden şişiyor
Bankacılıkta balon yeniden şişiyor
GİRİŞ 11.03.2013 08:18 GÜNCELLEME 11.03.2013 08:18

Kötü alışkanlıklardan kurtulmak zordur. Bu bankalar için de geçerli. Bu kötü alışkanlıklar nedeniyle yeniden düşük kredi majlarına dönen ve finansal piyasaların cazibesini arttırmaya çalışan bankalar yeniden risk yaratıyor.

American Banker'ın baş editörü Neil Weinberg bankaların yeniden balonu şişirmesine kanıt olarak ise çok düşük olan faiz oranları ile 3-5-3 bankacılık modeline dönüşü gösteriyor. Weinberg'in açıklamasında mevduata yüzde 3 faiz, krediye yüzde 5 faiz alınmasını buna ek olarak da saat üçte golf derslerinin yeniden başlamasını gösteriyor.

Sıkılaştırılmış ne faiz marjlarının bankacıların şüpheli işlemleri ile riskleri arttırmasından kaynaklandığını belirten Weinberg, bu taktiğin daha öncede sorgulandığını hatırlatıyor. Hisse senetlerine ve diğer riskli varlıklara ilginin arttığına dikkat çeken Weinberg, hisse senedi piyasalarında yeni rekorlarının yazılmasının kılıcın iki keskin ucu olarak nitelerken, açgözlülüğün yeniden korkuları bastırdığını belirtiyor.

Kendisine gelen duyumlara da yer veren Weinberg, pek çok küçük bankacının satış için fırsat kolladığını, doğru fiyat etiketi ile satışların artıp işlerin kötüleşebileceği konusunda uyardı.

Regülatörlerin piyasaları tam zamanında temizlediğini buna karşılık JP Morgan'ın Londra Balinası skandalını fark edememelerinin anlaşılır olmadığını belirten American Banker'ın baş editörü, geçtiğimiz hafta sonuçlanan 18 bankanın olası bir resesyona dayanıklılığını ölçen stres testinde sadece bir bankanın kalmasına dikkat çekti.

Piyasada yapılan diğer araştırmaların FED ile aynı noktada olmadığını kaydeden Weinberg, özellikle son dönem yapılan piyasa araştırmalarında, adına açılan hukuki itlafları temizlemek için Bank of America'nın milyar dolarlık tazminatlar ödemesinin beklendiğini bu davaların büyümesi ile sektöre büyük bir baskı yapacağına vurgu yaptı. BofA'nın mortgage portföyünde 2008'de Countrywide'dan satın alınan mirasın zararının da büyük olabileceği belirtilirken, bankalar için risklerin arttığına dikkat çekti.