Havada dost-düşmanı Aselsan ayırt edecek!

Türk savunma sanayinin önde gelen şirketlerinden ASELSAN, 7 yıl süren çalışmaların ardından hava savunma sistemleri, savaş uçakları, helikopterler ve gemilerin tanımlanabilmesi için hayati önem arz eden ''Dost-Düşman Tanıma Sistemi''ni milli olarak geliştirdi.

Havada dost-düşmanı Aselsan ayırt edecek!
Havada dost-düşmanı Aselsan ayırt edecek!
GİRİŞ 28.02.2013 12:22 GÜNCELLEME 28.02.2013 14:02
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Dost düşman tanıma tanıtma sistemi olarak bilinen ''Milli IFF (Identification Friend and Foe) Mod 5/S'', ASELSAN tarafından tamamen yerli olarak üretildi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne tesli edildi. Sistem, F-4 uçakları ile hava savunma radarlarına entegre adilerek test edildi ve uzmanlardan tam not aldı. Türk ordusuna ait tüm unsurların birbirini tanımasını sağlayacak sistem 7 yılda geliştirildi.

Milli IFF Mod 5/S Sistemi Geliştirme Projesi'nin teslimat töreni ASELSAN'ın Macunköy tesislerinde gerçekleştirildi. Törene, Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve TÜBİTAK'tan çok sayıda davetli katıldı.

ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, proje hakkında bilgi verirken, Dost-Düşman Tanıma-Tanıtma Sistemi geliştirme projesi için 6 Aralık 2006'da Milli Savunma Bakanlığı ile ASELSAN arasında sözleşme imzalandığını anımsattı. Proje kapsamında, 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nın, sistemin F4/E-2020 uçağına entegrasyonunda, NETAŞ firmasının da tasarım faaliyetlerinde alt yüklenici olarak görev aldığını ifade eden Ergeneman, kripto birimi ile bunun sisteme entegrasyonu ve testlerinin TÜBİTAK-BİLGEM ile birlikte yürütüldüğünü söyledi.

Ergeneman, dost düşman tanıma tanıtma sistemi teknolojisine dünyada sadece 7 ülkenin sahip olduğunu bildirdi.

Sistemin sorgulayıcı ve cevaplayıcı prototiplerinin geliştirilmesi ve ilgili platformlara entegrasyon ve test faaliyetlerinin tümünün Kasım 2012'da başarıyla tamamlandığını belirten Ergeneman, ''ASELSAN tarafından donanım ve yazılımı özgün olarak geliştirilen, NATO standartlarına uyumlu Mod 5/S yetenekli IFF sistemi, hem tasarım ve hem de üretim yetenekleri açısından ASELSAN ürün ailesindeki yerini aldı'' dedi.

Hedef seri üretim

NATO'nun 2020 takvimine yönelik, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki mevcut cihazların Mod 5'e yükseltilmesi ve yeni tedarik edilecek platformların Mod 5 ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bir seri üretim ve entegrasyon sözleşmesinin mümkün olan en kısa zamanda imzalanmasını hedeflediklerini ifade eden Ergeneman, ASELSAN olarak, askeri ve sivil kuruluşların elektronik ihtiyaçlarına özgün ve milli çözümler üretmek için tüm güçleriyle çalışmaya ve üstlerine düşen her görevi yerine getirmeye hazır olduklarını kaydetti.

Öte yandan, gerek askeri gerekse sivil alanlarda etkin olarak kullanılan IFF, askeri alanda hava gözetleme ve seyrüsefer kontrolünde, hava savunma sistemlerinde, deniz ve sahil güvenlik kontrolünde ve hedef ile ilgili bilgilerin (irtifa, kuyruk numarası, görev vb.) toplanmasında çok önemli rol oynuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 20
  • ahmet enes 11 yıl önce Şikayet Et
    Önce Karada düşmanımızı bilelimde havada yakalarız zaten. :). aldıkları yaptıkları cihazların ne kadarı yerli? ne zaman a'dan z'ye kendi icadımızı yaparız o zaman bunları konuşmak lazım.ocakta bir aselsan mühendisi trafik kazsında öldü.Daha onu çözemedik.Yazıcıoğlunu çözebildinizmi? Havadaki düşmanlar kusur kalsın.
    Cevapla
  • ayhan öz 11 yıl önce Şikayet Et
    mükemmel bir gelişme daha. aselsanı tebrik ederim.sahip olduğumuz uçaklara gerçek manada bizim diyemiyorduk çünkü kontürolü bizde değildi, aldığımız ülkeler istediği gibi yönlendirebilir sabote edebilir di.gerçek manada bizim diyebileceğim uçaklarımız,savunma sistemlerimiz olacak inşallah.bazılarının zoruna gitsede Türkiye hızla güçleniyor.
    Cevapla
  • PUTURGELI 11 yıl önce Şikayet Et
    hade bakalim gazamiz mubarek ola. dao kadar geri birakilmisiz ki teknolojiler 10 sene onceki teknolojiyi elde etmemiz bize mutluluk veriyor...derhal teknolojide on saflara gecmemiz sart...aksi takdirde dunya liderligimiz 2710 a kalir.....ki o zaman dunya yerinde olur mu bilinmez....vesselam
    Cevapla
  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    sıstemın ıhracatı mumkun. Pakıstan Azerbaycan Trukmensıtan Suudı arabıstan korfez ulkelerı urdun mısır tunus lıbya afrıka ulkelerı gıbı dost ulkelerde de kullanılabılır
    Cevapla
  • rahmi kaya 11 yıl önce Şikayet Et
    onları öldürenler bulunmalı. Gerçekten de onlarla gurur duymalıyız.Özlediğimiz dünyanın aydın kafalarını yok edenler etrafımızda serbestçe dolaşmaktalar.Elin Amerikalısının failini üç günde bulanlar, aradan aylar geçmesine rağmen aselsan mühendislerinin faallerini hala bulamadılar.Bakınız yetki verilirse neleri yapabileceklerini gösterdiler.Helal olsun size!Sizi yok eden ellerede yazıklar olsun,sizin katilinizi bulamayanlarada.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle