10 liralık buzdolabından kuluçka makinası yaptı

Rize'de hurdacıdan 10 liraya satın aldığı eski buzdolabını kuluçka makinesine dönüştüren çiftçi, geçen yıl kuluçkadan çıkardığı 400 civcivden 350'sini satarak yine bir gelir kapısı elde etti.

GİRİŞ 11.02.2013 11:58 GÜNCELLEME 11.02.2013 15:33

Merkeze bağlı Muradiye beldesinde yaşayan Mehmet Ali Mert, gazetecilere yaptığı açıklamada, civciv üretimine hayvan sevgisi nedeni ile başladığını, olumlu sonuçlar aldıktan sonra ek gelir kapısı olduğunu belirtti.

Uzun zaman kuluçka konusunda araştırma yaptığını ifade eden Mert, ''Eski buzdolabıların kuluçka makinesi dönüştürülebildiğini öğrenince geçen yıl hurdacın 10 liraya eski buzdolabı satın aldım. İnternet üzerinden sistemi araştırdım.

Dolaba yalıtım malzemesi yerleştirdim. Böylelikle ısı kaybını engelledim. Eski bisikletlerin çarklarını bozarak silgi motoru yaptım. Bazı parçalarını internet yolu üzerinden temin ettim. Yaklaşık 300 liraya kuluçka makinesini tamamladım. Başarısız bir kaç denemenin ardından çok iyi sonuçlar almaya başladım'' dedi.

Bir yıldır bu şekilde kuluçkadan civciv çıkardığını dile getiren Mert, ''Geçen yıl 400 civciv aldım. Yaklaşık 350 tanesini sattım. Bu işi hobi olarak yapıyordum ancak ek gelir kaynağı oldu. Civcivleri Türkiye'nin her tarafına satıyorum. Kuluçkadan özellikle Denizli horozu çıkarıyorum.

Rize'de Denizli horozuna pek ilgi yok. Yetiştirdiğim Denizli horozlarını Türkiye'nin farklı illerinde satmaya çalışıyorum. Denizli horozu ilgi çekiyor, Türkiye'nin her tarafından talep geliyor'' diye konuştu.

Mehmet Ali Mert, eski buzdolabından yaptığı kuluçka makinesinde on yumurtadan sekizinde randıman aldığını, bu rakamın çok iyi olduğunu savundu.