8 yılda bankalara 'posta' koydu!

172 yıl önce Posta Nezareti olarak kurulan PTT bugün dev bir kamu bankasına dönüştü. 2004 yılından itibaren başlattığı bankacılık hamlesiyle bankalara da posta koydu!

8 yılda bankalara 'posta' koydu!
8 yılda bankalara 'posta' koydu!
GİRİŞ 31.12.2012 08:32 GÜNCELLEME 31.12.2012 08:32

Çocukluk yıllarımızın 'postacı amcası' 2004 yılından itibaren başlattığı bankacılık hamlesiyle hizmet ağını genişleterek klasik 'posta' anlayışını değiştirdi. PTT Genel Müdürü Osman Tural ile kurumun başarı öyküsünü anlattı.

Akşam'dan Ayfer Arslan'ın haberine göre çocukluk yıllarında 'Bak postacı geliyor selam veriyor' şarkısını söyleyince hemen akla klasik sırtında çantası, elinde zarflarla kapı kapı dolaşan PTT memurları akla gelirdi.

Askerdeki oğlunun yolunu gözleyen Ayşe teyze, köydeki ailesine özlemini mektubunda yazdığı dizelerle dile getiren Ahmet usta, gurbetteki nişanlısından haber bekleyen Zeynep'in gözü hep kapılarını çalacak postacıdaydı.

Ancak 1980'li yılların sonuna doğru teknolojinin gelişimine paralel cep telefonunun yaygınlaşmasıyla eski alışkanlıklar da mazide kaldı.

HABERLEŞME araçlarının çeşitlenmesi PTT'nin de kendi içerisinde yeniden yapılanmasını zorunlu kıldı. Yaklaşık 172 yıl önce Osmanlı döneminde Posta Nezareti olarak kurulan ve trilyonlarca lira zarar eden PTT 2004 yılından itibaren yeniden yapılanmayla hem kara geçti hem de hizmet ağına posta ve lojistiğin yanı sıra bankacılığı da ekleyerek adeta bir başarı öyküsüne imza attı.

Şu anda yaklaşık 22 banka, 7 sigorta şirketi ve 1 aracı kurumla olan işbirliği kamuyoundaki klasik 'posta' algısını da değiştirdi. PTT bugün posta ve kurye hizmetlerinin yanı sıra  kredi kartı ödemeleri, nakit yatırma-çekme, para transferi, fatura tahsilatı, kredi işlemleri, borsa işlemlerine aracılık ve HGS satışı ile neredeyse dev bir kamu bankasına dönüştü.

BU dönüşümün mimarlarından PTT Genel Müdürü Osman Tural, toplam 215 milyon TL'lik yatırımla  2 bin 582 adet şubenin PTTBank konseptine uygun hale getirildiğini açıkladı. Böylece PTTBank, bankacılık sektöründe en büyük şube ağına sahip  Ziraat'i solladı. Aylık ortalama 15 milyar TL'lik işleme aracılık eden PTT şubelerinden yılda ise 180 milyar liralık işlem gerçekleşiyor. PTT, toplamda 4 bin 500 işyeri ile hizmet veriyor.

FİNANSAL MARKET HEDEFİ

PTT Genel Müdürlüğü olarak dünyada ve Türkiye'de  özellikle hizmet sektöründe yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerinin altını çizen Tural,  şunları söyledi:

'Müşteri odaklı bir anlayışla bir yandan yeni projeleri uygulamaya alırken bir yandan da verimlilik ve karlılığımızı maksimum düzeye çıkarma gayretindeyiz. Bu çalışmalarla klasik kamu kurumu anlayışından sıyrılarak; kamuya yük değil kaynak aktaran bir kurum olma yolunda bir hayli mesafe kat ettik.  Hedefimiz, vatandaşlarımızın işyerlerimizde tüm finansal hizmetleri alabilmeleri için kurumsal bazda finansal market olmak.'

1.8 MİLYAR LİRALIK KREDİ

PTT işyerlerinden INGBank, Citibank ve Aktifbank adına kredi verme işlemleri yapılabiliyor. Tural,  bugüne kadar PTT olarak anılan bu bankalar adına toplam 1 milyar 835 milyon liralık kredi satışına aracılık ettiklerini söyledi. Tural, 'Bankalara oranla ülke genelinde çok fazla sayıda hizmete erişim noktasına sahip olmamız en büyük avantajımız. En ücra yerlerde biz varız. Ayrıca ucuz ücret politikamız bizi cazip kılıyor' dedi.

Bin 558 adet PTTmatik'le hizmet veriyor

İLK olarak 2009 'da hizmete sunulan PTTMatik'lerin sayısının 1.558 adete ulaştığını belirten Osman Tural,  'PTTMatik'ler Ortak ATM özelliğine sahip.  Tüm banka kartlarıyla para çekme ve bakiye sorgulama işlemleri, kredi kartlarıyla da nakit çekim işlemleri yapılabiliyor. Türkiye genelinde hiçbir banka ATM'sinin bulunmadığı toplam 83 noktada sadece PTTMatik'ler hizmet veriyor. 2013 yılında PTTMatik cihaz sayısının 1800'ü aşması hedefleniyor' diye konuştu.

2012 ilk 8 ayda 107.5 milyon TL kar elde etti

2003 yılında 11 trilyon lira zarar eden PTT, bugün kar eden bir kuruma dönüştü. 2010'da PTT, 143 milyon 624 bin TL kar elde etti. Kurum 2011 yılında 174 milyon 39 bin TL kar ederken, 2012 Ekim ayı itibarıyla ise karı 107 milyon 590 bin TL'yi buldu.

Anadolu insanını borsaya çekiyor

2010 yılında 'Gedik Yatırım' A.Ş. ile bir protokol imzaladıklarını hatırlatan Osman Tural, 'Anadolu'da yaşayan tasarruf sahiplerinin de büyük şehirlerde yaşayanlar kadar kolay borsaya girebilmelerinin önünü açtı. Gedik Yatırım ile yaptığımız bu işbirliğiyle tasarruf sahipleri, borsada işlem yapabilmeleri için gereken evrakları tüm PTT Merkezlerinden edinebiliyor. Bu evraklar  ücretsiz olarak Gedik Yatırım'a ulaştırılıyor' dedi.

22 banka, 7 sigorta şirketiyle işbirliği

GARANTİ Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Finansbank, Citibank, Bank Asya, Kuveyt Türk, Denizbank, Yapı Kredi, VakıfBank, Akbank, İş Bankası, Şekerbank, HSBC, Bank Pozitif, Tekstilbank, Anadolubank,  Halkbank, AktifBank, ING, Societe Generale, Eurobank Tekfen ve Aktifbank'la işbirliği bulunuyor. Ayrıca Anadolu Hayat Emeklilik, Deniz Emeklilik, Ergo Sigorta, HDI Sigorta, Yapı Kredi Emeklilik, Ergo Emeklilik ve Groupama Emeklilik ile de işbirlikleri var.