Türk-İş müdürü 25 yıldır yoksulluk peşinde!

Türk-İş tarafından her ay yayımlanan 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasını 25 yıldır aralıksız hesaplayan Araştırma Müdürü Enis Bağdadioğlu, bülteni hazırlamak için her ay çarşı pazar gezerek et, süt, peynir, sebze ve meyve fiyatlarını araştırıyor.

Türk-İş müdürü 25 yıldır yoksulluk peşinde!
Türk-İş müdürü 25 yıldır yoksulluk peşinde!
GİRİŞ 26.11.2012 08:59 GÜNCELLEME 26.11.2012 08:59

Tek başına hazırladığı 300. bülten ay sonunda yayımlanacak olan Bağdadioğlu, 1987 Kasım ayına ilişkin yaptığı 'zamların aile bütçesine ne kadar ek yük getirdiğine' ilişkin araştırmanın, açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının başlangıcı olduğunu dile getirerek, o tarihten itibaren her ay aynı araştırmayı geliştirerek hazırladığını kaydetti.

Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu'nun hazırladığı '4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama kalıbı'dan yola çıkarak, açlık sınırını hesaplamaya başladığını belirten Bağdadioğlu, "Üniversitenin asgari gıda harcama kalıbına göre elimde listeyle çarşı pazara çıktım.

Pek çok semtin pazarını ve marketleri dolaştım. Fiyatları tek tek aldım ve hesaplamaya başladım. Böylece ilk kez Aralık 1987'de 4 kişilik ailenin açlık sınırını belirledim" dedi.

En ucuzundan pahalısına

En ucuzdan en pahalısına kadar çok sayıda semt pazarını her ay dolaştığını, ayrıca çeşitli marketlerden de ürün fiyatlarını aldığını anlatan Bağdadioğlu, böylece gıdaların fiyat ortalamasını ve bir önceki aya göre ne kadar değiştiğini hesapladığını ifade etti.

TÜİK'in, açlık yoksulluk sınırını her ayın ilk haftası açıkladığına dikkati çeken Enis Bağdadioğlu, şöyle devam etti:
"Yapmış olduğum hesaplamaları her ayın son haftası açıklıyorum ki, TÜİK ile benim hazırladığım veriler arasındaki benzerlikler ortaya çıksın. Aslında ben her ay TÜİK'ten önce verileri açıklayarak kendimi tartıya çıkartıyorum. Her iki sonuç açıklandığında arada paralellik olduğunu görüyorum."

KAYNAK: AA