Hatay'da portakal bahçesinde doğalgaz sevinci

Hatay'ın Dörtyol İlçesi'ndeki Gazi Çiftliği'nin yakınında açılan Gazi-1 kuyusunda dün akşam 1200 metre derinlikte doğalgaz bulundu.

Hatay'da portakal bahçesinde doğalgaz sevinci
Hatay'da portakal bahçesinde doğalgaz sevinci
GİRİŞ 09.11.2012 18:11 GÜNCELLEME 10.11.2012 13:02
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Petrol ve doğalgaz arama şirketi olan Arar A.Ş., Hatay'ın Dörtyol İlçesi'ne bağlı Yeniyurt Beldesi'ndeki Gazi Çiftliği yakınlarında 1 ay önce Gazi-1 adı verilen kuyu açarak sondaj çalışmasına başladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1926 - 1927 ve 1932 tarihlerinde Dörtyol'a geldiğinde Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen ile birlikte Hatay meselesini görüştüğü Gazi Çiftliği'nde yakınlarındaki portakal bahçesindeki kuyuda, dün akşam doğalgaza ulaşıldı.

Arar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Alpay'ın da katıldığı ve yağmur altında gerçekleştirilen törende kuyudan çıkartılan doğalgaz yakılarak rezerv varlığı kesinleştirildi. Bin 200 metre derinliğindeki kuyudaki borulardan çıkan kırmızı alev gece portakal bahçesini aydınlattı.

Aynı bölgedeki ilk kuyuları olan Hamam-1'den sonra Gazi-1 kuyusunda sondaj çalışmasına başladıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Alpay, "Hamam ve Gazi-1 kuyularında 50 ile 100 bin metreküp rezerv görülüyor. Yapılacak yatırımlarla zaman içerisinde 500 bin metreküpe kadar rezervi çıkartmayı düşünüyoruz. Yapacak ilave yatırımlarla 15-20 kuyu daha açmayı düşünüyoruz. Çıkan doğalgazı hatta vermiyoruz ancak bölgedeki firmalara, kurum ve kuruluşlara direkt satıyoruz" dedi.

PETROL SİNYALİ VAR

Bugüne kadar Türkiye Petrolleri'nin dışında Adana ve Hatay bölgelerinde ticari bir keşif yapılmadığını, kendilerinin ilk olduklarını anlatan Alpay, "Hatay'daki çalışma ilk ticari keşiftir. Buradaki bölge endüstrisine büyük katkı sağlayacaktır. Alevin kırmızı olarak yanmasının nedeni petrole bağlantılı olduğunu gösteriyor. Sadece doğalgaz olsaydı mavi yanacaktı. Buraya 20 kilometre uzakta çalışmamız var, şu anda açıklamıyoruz, orada petrol bulacağımıza dair çok büyük ümidim var" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 10
  • Esad Kılıç 11 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun 10 milyonluk rezervlere inşaALLAH. hayırlara güzelliklere inşaALLAH
    Cevapla
  • oğuz han 11 yıl önce Şikayet Et
    iyi hayırlı olsun. ama burda abartı var, zira 500bin metreküp dev rezerv sayılmıyor. türkiyenin yıllık tüketimi 40 milyar metreküpün üstünde yani 500bin metreküp devede kulak. keşfin yapılması çalışan bir petrol sisteminin varlılığına işaret ediyor ki bu güzel gelişme ama daha fazla yatırım yapmak lazım. şimdi az da olsa bizim olsun diyeceksiniz tamam sonuna kadar haklısınız ama gazın fiyatı hadi en fazla 120 dolar bin metreküp için, 500bin m3ü ne eder? sizin sondaj ve tesis maliyetiniz yok mu? çalışmalara devam edilmeli ama burda arkadaşlara da göstermek istedim bulunan her rezerv türkiyeyi uçurmaz, maliyeti kurtarmıyorsa zaten hiç bulaşmazlar....
    Cevapla
  • kerem sa 11 yıl önce Şikayet Et
    sizin gibi yorumcular olduğu sürece bize yapılan az bile. memlekette adamın biri işe yarar birşey bulmuş kimse tebrik etmez kimse helal olsun demez bi dayak yemediği kalmış firmanın... sizin zihniyetinizde adamlar yıllarca başımızda olduğu için benzin 5 değil 15 lira olması lazım aslında... tebrik ediyorum arar a.ş. ALLAH petrolüde buldursun size inşALLAH elin hollandalısı bulacağına sizin gibi adamlar bulsun helal olsun
    Cevapla
  • Fevzi Demirci 11 yıl önce Şikayet Et
    iyi bakmışlar mı. petrol çağı kapanıyor, bizimkiler hala gaz bulacak. denizin ortasında susuz yaşıyoruz. şimdiye kadar bu işi ehline verseler çevremizdeki gazın petrolün buharı bile yeterdi.
    Cevapla
  • ali sayderin 11 yıl önce Şikayet Et
    sonrasına bakalım. karadenizdeki fiyaskodan sonra artık alıştık bu şilirilmiş haberlere.bunun da yarın fiyasko oldugu ortaya çıkar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle