Rizeli 'SÜPERLAZ' Türkiye'nin gururu oldu

NASA'da görev yapan Rizeli bilim adamı makine mühendisi Dr. Behçet Açıkmeşe, NASA tarafından 2014 yılında 'Soil Moisture Passive Active Mission' projesi kapsamında uzaya gönderilecek olan aracın reaksiyon kontrol sistemini tasarladı.

Rizeli 'SÜPERLAZ' Türkiye'nin gururu oldu
Rizeli 'SÜPERLAZ' Türkiye'nin gururu oldu
GİRİŞ 18.09.2012 09:40 GÜNCELLEME 18.09.2012 09:45

Rizeli Bilim Adamı Açıkmeşe, NASA'nın 'Mars Scince Laboratory' projesi kapsamında, 5 Ağustos 2012 tarihinde Mars'a indirilen 'Curiosity' isimli insansız bilgi toplama aracının güdüm ve kontrol sisteminde de görev almıştı.

Açıkmeşe, şimdi de NASA tarafından 2014 yılında 'Soil Moisture Passive Active Mission Projesi' kapsamında uzaya gönderilecek olan aracın reaksiyon kontrol sistemini tasarladı. NASA'da ve ABD'de bilim dünyasında adından övgü ile bahsedilen Rizeli bilim adamı, Türkiye'de ise fazla tanınmıyor.

Açıkmeşe, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir Türk olarak NASA'da görev yapmaktan büyük onur duyduğunu ifade ederek, "Halen Kızıl Gezegen'de bulunan 'Curiosity' isimli insansız bilgi toplama aracının güdüm ve kontrol sisteminin yapılmasında görev aldım.

Mars'tan Dünya'yı fotoğraflayabilen bu aracın, Mars'a inerken uçmasını sağlayan güdüm sistemini geliştirdik. NASA'nın, 2014 yılında 'Soil Moisture Passive Active Mission' projesi kapsamında uzaya gönderilecek olan aracın reaksiyon kontrol sistemini tasarlıyoruz. NASA'da bir Türk olarak yaptığımız güzel işlerden büyük mutluluk duyuyorum." dedi.

DR. BEHÇET AÇIKMEŞE KİMDİR?

Dr. Behçet Açıkmeşe, Rize'nin Ardeşen ilçesinde dünyaya geldi. Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra 1994 yılında ABD'ye gitti. Master ve doktorasını Purdue Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği, Uzay ve Uçak Mühendisliği Bölümü'nde tamamladı.

2003 yılında NASA'nın Jet Propulsion Laboratory Bölümü'nde görev aldı. NASA'nın bir çok projesinde imzası bulunan başarılı mühendis, halen Texas Üniversitesi Uzay ve Uçak Mühendisliği ve Mühendislik Mekaniği Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Açıkmeşe'nin NASA'daki görevi de devam ediyor.

KAYNAK: TAKVİM