Sahil güvenlik gemisi 'TCSG Yaşam' denize indirildi

RMK Marine'in, Sahil Güvenlik Komutanlığı için inşa ettiği dört adet sahil güvenlik arama kurtarma gemisinin sonuncusu olan ''TCSG Yaşam'' denize indirildi.

Sahil güvenlik gemisi 'TCSG Yaşam' denize indirildi
Sahil güvenlik gemisi 'TCSG Yaşam' denize indirildi
GİRİŞ 12.09.2012 21:14 GÜNCELLEME 13.09.2012 09:01
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Tuzla'daki RMK Marine tersanesinde gerçekleştirilen törende konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, ülke savunmasında ve çevre denizlerin güvenliğinin sağlanmasında kritik görevleri olan Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik komutanlıklarının harekat kabiliyetlerini artıracak milli teknoloji platform, sistem ve silahlara haiz askeri gemilerin Türkiye tersanelerinde üretilmesinin önemli bir hedefleri olduğunu ifade etti.

Bayar, bu hedef doğrultusunda Tuzla bölgesinde birçok proje yürüttüklerini belirterek, ''Bu projelerin toplamı bugün itibarıyla 2 milyar dolar tutarında, sözleşmeye bağlanmış, yürüyen projelerimiz. Bunlarda yüzde 60'tan fazla yerli katkıyı da sağlamış durumdayız'' dedi.

Tuzla'yı, askeri gemilerin imalatında desteklemeye devam edeceklerini dile getiren Bayar, bütün bu projelerin amiral gemisinin Milgem projesi olduğunu, projenin ilk gemisi Heybeliada'nın bir yıldır donanmada görev yaptığını, ikinci gemi Büyükada'nın da son donatım ve test faaliyetlerini icra etmekte olduğunu söyledi.

Murad Bayar, ''Bütün bu projelerin toplamına baktığımızda su üstü gemilerde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın bütün ihtiyaçlarını ülkemizden karşılayabileceğimizi görüyoruz. Önümüzdeki dönemde beklentimiz, bu projelerde ortaya çıkan başarılı çözümlerin ve Deniz Kuvvetlerimiz ile Sahil Güvenlik Komutanlığımız tarafından kabul gören teknolojilerin yurt dışına da ihraç edilmesi'' diye konuştu.

Bayar, savunma kuvvetlerinin kabul kriterlerini sağlamış tüm ürünlerin ihracat başarısı yakaladığını aktardı.

-''AB ülkeleri sahil güvenlik komutanlıklarına örnek hale geldik''-

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hasan Uşaklıoğlu da günümüzde devletlerin denizleri daha fazla kullanmaya yöneldiğini belirterek, ekonomik değeri her geçen gün artan denizlerde hak ve menfaat elde etme mücadelesinin önemine işaret etti.

Bu durumun denizlerde güvenlik ve can emniyetini sağlamaktan sorumlu tek yapı olan Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın görevlerinin kapsamını genişlettiğini ifade eden Uşaklıoğlu, geldiği seviye itibarıyla komutanlık olarak AB ülkeleri sahil güvenlik komutanlıkları arasında örnek hale dönüştüklerini belirtti.

Uşaklıoğlu, ''Özellikle milli üretim gemilerin yurt dışına satışı ile yabancı ülkelere sahil güvenlik alanına yönelik personel eğitimi verilmesi konularında ülkemize yeni olanaklar sunarak, dost ve müttefik ülkelerde Türk dış politikasına imkanlar sağlamaktadır'' diyerek, bu 1700 tonluk açık deniz arama kurtarma gemilerinin hizmete girmesinin, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ''mavi vatan''ın güvenliğinin sağlanmasında etkinliğini ve küresel çapta sahil güvenlik teşkilatları arasında görünürlüğünü büyük ölçüde artıracağını kaydetti.

-''Yatırımlarımıza ara vermiyoruz''-

Koç Holding Savunma Sanayi, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen de projeye ilişkin sözleşmenin 2007'de RMK Marine ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında imzalandığını ve projenin diğer gemileri Dost, Güven ve Umut'un deniz testi/kabul aşamasında bulunduğunu hatırlattı.

RMK Marine olarak gerçekleştirdikleri kalite ve kapasite yatırımlarıyla bugün geldikleri noktada ülkenin askeri gemi inşasında proje üreten, teknoloji yaratan, inşa sonrası ürünlerin servisini ve bakımını üstlenen bir tersane konumunda olduklarını söyleyen Önen, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yatırımlarımıza ara vermiyoruz. Savunma sanayii sektöründe, uzmanlaşmış insan kaynağını daha da geliştirmek ve büyük savaş gemileri de dahil olmak üzere her türlü askeri gemiyi inşa etmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Halen ihale değerlendirme sürecinde olan Havuzlu Çıkarma Gemisi, RMK Marine'in özgün yerli tasarımı ile ana yüklenici olmayı hedeflediği askeri projelerin başında geliyor.''

Konuşmaların ardından Kudret Önen, Müsteşar Bayar ve Tümamiral Uşaklıoğlu'na plaket takdim etti.

Daha sonra Sahil Güvenlik Komutanı'nın eşi Ülkü Uşaklıoğlu, geminin plaketini çaktı ve indirme işlemini gerçekleştirdi.

-Geminin özellikleri-

Sahil güvenlik arama kurtarma gemisi projesi kapsamındaki gemilerin her biri 88 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde ve 1700 ton ağırlığa sahip bulunuyor.

Boyutları ve kapasite yönü ile bakıldığında ''korvet sınıfı'' gemiler ailesine mensup bu gemiler, arama kurtarma görevlerinin yanı sıra karakol, kaçakçılığı önleme, yangın söndürme, kirlenmeyi önleme gibi konularda da faaliyet gösterecek şekilde donatılıyor.

Saatte 22 milin üzerinde hız yapabilen gemiler, helikopterle operasyon kabiliyeti de taşıyor.

Proje kapsamında komuta kontrol sistemi yazılımı ve donanımı, elektro optik direktör, haberleşme sistemleri, cayro sistemleri, atış kontrol sistemleri ve konsollar gibi önemli askeri sistemler yurt içinde milli kabiliyetlerle tasarlandı ve üretildi.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • fevzi demirci 11 yıl önce Şikayet Et
    bazen ülkemizde güzel şeyler de oluyor. bu hükümetle birlikte kendi helikopter, tank, uçak, gemilerimizi yapar hale geldik. mübarek olsun. bu güzel haberin üstüne acı biber ekelemek gibi olmasın ama denize düşen uçaklarımızı bundan böyle gene amerika mı çıkaracak? çok derin sularda petrol arama işini gene brezilya mı yapacak? türk uçak gemileri okyanuslarda ne zaman arzı endam etmeye başlayacaklar? ilk adım harika. sonrasını bekiyoruz.
    Cevapla
  • üsküdarlı ARİF 11 yıl önce Şikayet Et
    ne güzel haber 1.haber olmalı kendi gemimizi yapabiliyoruz çok şükür.. milli silah sanayimize destek hemde tam destek.haberi görünce çok sevindim.emeği geçenlere teşekkürler.kendi slahımızı kendi milli sanayimiz yapsın. güçlü türkiye.
    Cevapla