Oğlunun oyuncağından esinlenerek 5 fabrika kurdu

Oğlunun uzaktan kumandalı arabasından esinlenen Musa Akgül, kumandalı bariyer, fotoselli kapı, mantar bariyer, yükleme sistemi, otopark otomasyon sistemi gibi ürünler üretti.

Oğlunun oyuncağından esinlenerek 5 fabrika kurdu
Oğlunun oyuncağından esinlenerek 5 fabrika kurdu
GİRİŞ 07.01.2018 14:23 GÜNCELLEME 07.01.2018 14:32
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Karaman'da ilkokul mezunu Musa Akgül, 20 yıl önce 10 metrekarelik dükkanda demir doğrama atölyesi işletirken, oğluna hediye edilen kumandalı oyuncak arabadan etkilendi. Arabanın kumandasının mekanizmasını söküp inceleyen Akgül, uzaktan kumandalı garaj kapısı yaptı. 2005 yılında atölyesini fabrikaya dönüştürüp kumandalı bariyer, fotoselli kapı, mantar bariyer, yükleme sistemi, otopark otomasyon sistemi gibi ürünler üretti. Şu an Karaman, İstanbul ve Suudi Arabistan'da 5 fabrikasının bulunduğunu belirten Musa Akgül, ''Atölyede 3 kişi çalışıyorduk, şimdi yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin çoğunu iç pazarın yanı sıra Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyoruz'' dedi. 

Demir doğrama ustası Musa Akgül'ün (51), 20 yıl önce oğluna uzaktan kumandalı araba hediye edildi. Akgül de, oyuncak arabanın kumandayla çalışmasından etkilenip, mekanizmasının söküp inceledi. Aynı sistemi 10 metrekarelik atölyesinde yaptığı demir kapılarda denemek isteyen Akgül, garaj ve bahçe kapısı yaptı. Ürettiği ürünlere  İlginin artması üzerine 2005 yılında devlet tarafından yatırımcılara sağlanan teşviklerden de yararlanıp  Karaman'da ilk fabrikasını kurdu. Burada kumandalı kapı, bariyer, fotoselli kapı, mantar bariyer gibi ürünler üreten Akgül, başta Orta Doğu ülkeleri olmaz üzere, İngiltere, Almanya gibi ülkelere ihraç etmeye başladı.

ÇIRAK OLARAK BAŞLADI, FABRİKA SAHİBİ OLDU 

Şu an Karaman'da 2, İstanbul'da 2, Sudi Arabistan'da 1 fabrikası bulunan Akgül, şunları söyledi:

''İlkokul yıllarında başarılı bir öğrenci değildim. 5 yıllık ilkokulu 6 yılda  bitirebildim. İlkokuldan mezun olduktan sonra 13 yaşımda  iş bulmak için İstanbul'a gittim. İstanbul'da bir demir doğramacı beni yanına çırak olarak aldı. Burada işi öğrendikten sonra kendi atölyemi kurdum. 10 metre karelik bir dükkanda demir doğramacılık yapıyordum." 

Demir doğramacılık yaparken oğluna hediye edilen kumandalı oyuncak arabadan etkilendiğini ifade eden Akgül, şöyle dedi:

"Bir arkadaşım oğluma kumandalı oyuncak araba hediye etti. Oğlum arabayı oynarken dikkat ettim araba kumandadan ileri ve geri gidiyordu. Oğluma, sana yeni araba alırım, şimdi bu bana lazım diyerek onu elinden aldım. Hemen arabayı sökerek içerisindeki mekanizmanın nasıl çalıştığını kavramaya çalıştım. Oyuncak arabada gördüğüm mekanizmayı kendi üretmiş olduğum demir kapılarda denedim ve başarılı oldum. Demir doğramacılıktan otomatik kapı sistemleri yapan bir esnaf haline geldim. Daha sonra 2005 yılında devlet yeni teşvikleri açıkladı. Devlet; işyeri kurarak istihdama katkıda bulunacaklara arazi, hem de çalıştıracağı işçilerin sigortalarında destek olacağını duyurdu. Bunun üzerine risk alarak dükkanımı kapatıp Karaman Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrika kurmaya karar verdim."

400 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR 

Şu an yaklaşık 400 kişiye istihdam sağladığını belirten Akgül, şöyle devam etti:

"Otomatik kapı sistemleriyle başladığım işi geliştirmek için beyin fırtınaları yaptım. Yaptığım araştırmalar neticesinde güvenlik bariyerleri, hidrolik bariyer ve mantar bariyerler üretmeye başladım. Bu ürettiğim ürünlere Türkiye'de sertifika alabileceğim bir kurum bulamayınca Amerika'da, Almanya'da ve İngiltere'de ürünlerime sertifika alarak dünya pazarına açıldım. Atölyede 3 kişi çalışırken şimdi Karaman, İstanbul ve Suudi Arabistan'daki fabrikalarda yaklaşık 400 kişi istihdam ediyoruz."

ÜRÜNLER, ASKERİ BİRLİKLERDE KULLANILIYOR 

Ürünlerinin çoğunun Ortadoğu ülkelerine ihraç ettiğini ifade eden Akgül, ''Başta İngiltere ve Almanya olmak üzere Avrupa'daki çoğu ülkelere ve Ortadoğu ülkelerine ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Çoğu yerde askeri birlikler ürünlerimizi kullanıyor'' dedi. 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 10
  • Masallah 6 yıl önce Şikayet Et
    Semek ki neymiş her okuyan adam uretecek diye bisey yokmus. Ayrıca insanimizi bosuna zorunlu okutuypruz.
    Cevapla
  • Dilek 6 yıl önce Şikayet Et
    İnsanda sağlam kafa sağlam düşünce yapısı olunca prof. lara taş çıkartıyor .Adam prof olmuş , Nuh as da cep telefonu vardı diyor . Buyur burdan yak
    Cevapla
  • 155 6 yıl önce Şikayet Et
    helal be abi allah utandırmasın
    Cevapla
  • maşallah 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah yolunu açik etsin Çokşükür devlet millet elele.
    Cevapla
  • OttoMan 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de sertifika alabileceğim bir kurum bulamayınca... Önemli!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle