4 liraya alıyor 20 gün sonra 150 liraya satıyor

Kastamonu'da bir firma, çeşitli işlemlerden geçirerek siyah renge dönüştürdüğü Taşköprü sarımsağını, kilogramı 150 liradan Türkiye geneline pazarlanıyor.

4 liraya alıyor 20 gün sonra 150 liraya satıyor
4 liraya alıyor 20 gün sonra 150 liraya satıyor
GİRİŞ 28.07.2017 14:13 GÜNCELLEME 28.07.2017 14:28
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Firma sahibi Cebeci "Siyah sarımsakta, yapılan işlem sayesinde koku ortadan kalkıyor. Ham sarımsakta bulunan insan sağlığı için yararlı etken maddeler, siyah sarımsakta daha da artmaktadır" dedi.

Kastamonu'da faaliyet gösteren bir firma, Taşköprü sarımsağını çeşitli işlemlerden geçirerek siyah renge dönüştürdükten sonra 150 liradan satıyor. 

Firma, sarımsağı ısı ve neme maruz bırakarak fermente olmasını ve renginin siyaha dönüşmesini sağlıyor. Yumuşayarak mayhoş bir tat alan siyah sarımsak, firma tarafından Türkiye geneline pazarlanıyor.

Taşköprü sarımsağının kilogramı, kalitesine göre 4 ila 12 lira arasında satılırken, siyah sarımsağın kilogramı 150 liradan alıcı buluyor.

Firma sahibi Ahmet Cebeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sarımsağın siyaha dönüştürülme aşamasında herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığını, doğal üretildiğini söyledi.

Çiftçiden alınan sarımsağın fermente edilerek belirli bir süreçten geçtiğini, böylece siyahlaştığını aktaran Cebeci, bu sürecin 20 günü bulduğunu belirtti.

Siyaha dönüşen sarımsakta koku kalmadığına dikkati çeken Cebeci, "Sarımsağın kokusu nedeniyle tüketici bazen isteksiz davranabiliyor. Siyah sarımsakta, yapılan işlem sayesinde koku ortadan kalkıyor. Ham sarımsakta bulunan insan sağlığı için yararlı etken maddeler, siyah sarımsakta daha da artmaktadır." dedi.

Yapılan işlemin ardından sarımsağın farklı bir lezzete dönüştüğünü dile getiren Cebeci, "Bu ürünün kullanılmasını tavsiye ederiz." ifadesini kullandı.

Cebeci, siyah sarımsağa ilginin oldukça yoğun olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin birçok noktasında ürünün satıldığını kaydetti.

Çevre mühendisi Süha Oğuz Atay da sık sık siyah sarımsak tükettiğini belirterek, "Siyah sarımsağın tadın normal sarımsaktan çok farklı. Yerken de elimizde tutarken de kokusu yok. Kuru yemiş gibi. Genellikle salata ve yemekle tüketiyorum." diye konuştu.

"TAZE SARIMSAĞA ORANLA BESİN İÇERİĞİ BAKIMINDAN OLDUKÇA ZENGİNDİR"

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Selen Akan da siyah sarımsağı normal sarımsaktan ayıran en önemli özelliğinin besin değeri ve insan sağlığı açısından önemi olduğunu vurguladı.

Siyah sarımsakla ilgili çeşitli araştırmalar yapıldığını belirten Akan, "Günlük beslenmede son derece önemli olan protein, vitamin, karbonhidrat, yağ, lif ve mineral maddelerin yanı sıra enzimler, organik asitler ve fenolik bileşikler açısından siyah sarımsak, taze sarımsağa oranla besin içeriği bakımından oldukça zengindir. Siyah sarımsakta özel kükürtlü bileşikler bulunmaktadır. Bu bileşikler sayesinde kolestrolü düşürdüğü, kalp sağlığı üzerinde etkili olduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, kandaki yağ oranını düşürdüğü, obeziteyi baskıladığı, bilimsel araştırmalarla ortaya konmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • Hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede serbest piyasa vardır diye isteyen istediği fiyata satamamalı. Devlet tedbir almalı. İnsanlar birbirini kazıklıyor. Buda toplumu ahlaki olarak çürütüyor.
    Cevapla
  • Kasım 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben sarımsakla ilgili doktora tezi yazdım. Bu bilgiler yanlış ve yönlendirici. Sarımsağın asıl faydalı olan bileşenleri sarımsağa o kokuyu veren sülfürlü bileşiklerdir. Tam 18 adet ve hepsi antiboyotik özellik gösteriyor. Bakteriler onlara karşı direnç geliştiremiyor. Siz onları ısı ve fermentasyon ile öldürürseniz daha nasıl daha besleyici diyebilirsiniz?
    Cevapla
  • Hanımefendi 6 yıl önce Şikayet Et
    Kısaca Genetiği Değiştirilmiş Ürün diyelim ve asla tüketmem
    Cevapla
  • Mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar uckagitci doldu ortalik. Curuyen gidada besin artmaz azalir. Taze sarimsagi tutmaz ustune bi tonda para koymus. Fermente edilen sarimsagin baska bir faydasi olusabilir penisilin de oldugu gibi ama tahlil deneme ve ispat yapmadan farazi konusmalar pazarlama amacli. Afyonda bi adam tanimistim kaplica topragi torbalayip satiyordu(camur banyolari cild eklem gibi hastaliklara iyidir ama onemli olan kaplica suyudur bu camurda). Birgun gordum ki kaplicayla alakasi olmayan bi tarladan toprak kaziyor ')
    Cevapla
  • Ramazan 6 yıl önce Şikayet Et
    Yalan!!Allah bilmiyormuydu onu siyah yaratmasını. Keriz cok nasıl olsa ülkede .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle