İki kadın girişimciden Türkiye'de bir ilk!

Tekirdağ'da mantarda ayda 10 ton üretime ulaşan kadın girişimciler, aile bütçelerine katkı olması maksadıyla başladıkları işte istihdam sağlar hale geldiler.

İki kadın girişimciden Türkiye'de bir ilk!
İki kadın girişimciden Türkiye'de bir ilk!
GİRİŞ 06.02.2017 13:47 GÜNCELLEME 06.02.2017 23:53
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde kurdukları tesiste istiridye mantarı üretimi işine giren Melek Özdemir ve Hale Nal adlı girişimci iki kadın, ayda 10 ton mantar üretmeye başladı. Melek Özdemir, “Hale ve ben galiba Türkiye’de ilk mantar üreten bayanlardanız. Biz istiridye mantarı üretiyoruz. Yaklaşık 3 aydan beri bu tesisimiz üretimde. Daha öncesinde bahçemizde ufak bir seramız vardı. İlk istiridye mantarlarımızı oradan aldık. Orada aldığımız ürünler burada aldığımız ürünlerle birebir aynıydı. Bazı denemeler yaptık, bazı aşamaları katettik, daha sonra eşlerimizin de desteği ile biz bu işi yapmaya karar verdik. Bu işe bir çadırla başladık. İlk çadırdan aldığımız verim, ilk çadırdan aldığımız mantarlar gerçekten çok beğenildi. Gönderdiğimiz numunelerden geri dönüşler çok güzel oldu. Bu sayede ikinci çadırı kurmaya karar verdik ve şu anda dönüşümlü olarak iki çadırla devam etmekteyiz. Soğuk havamızı kurduk, şimdi de soğuk hava deposu olan araç satın alacağız. Ürünlerimizi tamamen hijyenik bir şekilde satışa sunuyoruz. Buradan çıkan ürünlerimiz, soğuk hava depomuza girip beklemeden soğutmalı aracımızla doğrudan satışa çıkacak” dedi.

Melek Özdemir, “İlk başta aile bütçemize katkı sağlaması maksadıyla başladığımız işte şimdi istihdam sağlar konuma geldik. Eşimize destek olmak, aileye katkı sağlamak bunlar var. Bunların yanında bir de gerçekten bu mantarı bizim halkımız da tanımalı ve halkımız da yemeli. Çünkü bu mantar protein açısından çok zengin. Çocukların yemesi, büyüklerin yemesi önemli. Şu anda et alamıyoruz belki fiyatlar çok yüksek, bu mantarı alıp her gün yiyebiliriz” şeklinde konuştu.

BİR ÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR

Melek Özdemir, "Paketlediğim ürünlerin üzerine logolarımızı yapıştırarak çevremdeki manavlara, pazarlara ücretsiz numune olarak götürdüm. Daha sonra bunun geri dönüşünü bekledim. İstiridye mantarı özellikle bazı hastalıklara çok iyi geliyor. Tansiyon, şeker hastalarına iyi geliyor. Şeker hastaları et yiyemeyebilir ama bu ürünü çok rahat yiyebilir” dedi.

"BU MANTAR MUTLULUK HORMONU SALGILIYOR"

Üretici Hale Nal ise, “İlk ürünümüzü aldıktan sonra oradaki dağılım, ilgi ve pazar payı nedeniyle ikinci çadırımızı kurduk. İkinci çadırımızı da kurunca üretimimizi aynı şekilde devam ettirdik. Şuanda iki buçuk tona kadar ürün elde etmekteyiz. Oradan gelen maddi gelirle soğuk havamızı kurduk. Pazarlara çıktık, pazarlarda dolaştık, tanıtmaya çalıştık. Bu mantarın en önemli özelliği seratoryum hormonunu salgılaması, mutluluk vermesi. Şu an insanlar mutluluğa, sevgiye aç. Mantar içeriye girdiğiniz zaman bile müthiş bir enerjisi olan bir bitki” dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 14
  • ddd 7 yıl önce Şikayet Et
    bu mantar üretimi de her yerde mantar! gibi çoğaldı.. kesinlikle denetlenmesi lazım
    Cevapla
  • hamit 7 yıl önce Şikayet Et
    Öncelikle su iki bayan ablamisi cok tebrik ediyorum helal olsun bol kazanclar olsun. Ama hijyen konusunda biraz daha dikkat etmeleri gerekir. Cünkü resimlerde görüldügü gibi mantarlar paslanmis tel demirler üzerinde büyüyor ve pas mantarlara temas ediyor. Buna dikkat edilirse daha iyi olur saglik acisindan. Basarilarin devamini dilerim.
    Cevapla
  • halil 7 yıl önce Şikayet Et
    bu mantarın sporları astıma neden olur bu işi yapanlar en geç 1 yıl içinde vazgeçerler (ben de bunlardan biriyim) yaptıkları yatırım heba olur. bu haberleri yaparak insanları gaza getirmeyelim.Yapılacak en son iş istiridye mantarı üretimidir.
    Cevapla
  • sırdar 7 yıl önce Şikayet Et
    şu mantarın tohumunu nerden buluyonuz arkadaş bilen varmı
    Cevapla
  • mustafa erdemli 7 yıl önce Şikayet Et
    basarilar allah yardimciniz olsun calisana her zaman ekmek var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle