Çırakken tasarladı ihracatçı oldu

Manisa'da 15 yıl önce pulluk tasarlayan Halit Ünlü, bugün 12 ülkeye ihracat yapıyor.

Çırakken tasarladı ihracatçı oldu
Çırakken tasarladı ihracatçı oldu
GİRİŞ 10.12.2016 14:08 GÜNCELLEME 10.12.2016 14:08

Halit Ünlü, bir tarım makinesi üreticisinin yanında çırak olarak başladığı mesleğini, askerden döndükten sonra kendi iş yerini açarak sürdürdüğünü, o dönemde toprağı benzerlerine göre daha iyi kavrayan bir pulluk tasarladığını anlattı.

Zaman içinde tasarımını geliştirdiğini, pulluğun yakıt tasarrufu sağlayan modellerini çıkararak sektördeki yerini sağlamlaştırdığını dile getiren Ünlü, şimdilerde 2 fabrikada 300 çalışanla, yıllık 26 bin adet pulluk üretimi yaptıklarını ifade etti.

Kömür ocağında ısıttıkları metali balyozla döverek başladıkları üretimin bugün bilgisayar yardımıyla el değmeden yapılır hale geldiğini, ancak kendisinin tasarım sürecine katkı vermeye devam ettiğini söyleyen Ünlü, ürettikleri tarım aletlerinin sadece Türkiye'de değil, çevre coğrafyada da ilgi gördüğünü belirtti.

'3 KİŞİYLE BAŞLADIK'

Ünlü, şöyle konuştu:

"Üretim macerasına 3 kişiyle başladık, bugün iki fabrikamızda yaklaşık 300 işçi çalışıyor. Manisa OSB'de yeni bir tesis daha açıyoruz. Burada özellikle ihracat ağırlıklı üretim yapacağız. Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Moldovya, Rusya, Ukrayna, İran, Irak, Fas, Cezayir, Özbekistan ve Azerbaycan'a ihracat yapıyoruz. Son olarak Azerbaycan'da yaklaşık 1 milyon dolarlık ihale aldık. Bu ihaleyle Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan'ın da en büyüğü haline geldik. Önümüzdeki yıl yapılacak ihalelerde de iddialıyız."

Tüm gününü "daha iyi nasıl pulluk yaparım?" diye düşünerek geçirdiğini anlatan Ünlü, "Pulluğu düşünmediğim an yok. Pullukla yatıyorum pullukla kalkıyorum. Bütün ömrüm bunlarla geçiyor." diye konuştu.

KAYNAK: AA