Kimsenin yüzüne bakmadığı bitkiden servet kazandı

Antalya'da halk arasında 'çalba otu' olarak bilinen bitkiyi damıtarak elma yağı elde eden Korkmaz ailesi, kilosunu 450 liradan satıyor.

Kimsenin yüzüne bakmadığı bitkiden servet kazandı
Kimsenin yüzüne bakmadığı bitkiden servet kazandı
GİRİŞ 06.07.2016 14:50 GÜNCELLEME 06.07.2016 14:54
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Antalya'nın Demre İlçesi'nde oturan Korkmaz ailesi, doğadan toplanan ve halk arasında 'çalba otu' olarak bilinen Anadolu ada çayı bitkisinden damıtma yöntemiyle elma yağı üretimi yapıyor.

DAMITMA İŞLEMİ 3 SAAT SÜRÜYOR

Demre'ye bağlı Çevreli Mahallesi'nde oturan Korkmaz ailesi, Orman İşletme Müdürlüğü'nden alınan izinle vatandaşların doğadan topladığı çalba otunu satın alıyor. Çuvallar içerisindeki otlar boş bir alana serilerek birkaç gün güneşte bekletiliyor. Ardından birbiri üstüne yerleştirilen iki bakır kazana çiğnenerek sıkıca dolduruluyor. Kazandaki çalbalar, su ile nemlendiriliyor. Yüz kilo çalbaya yaklaşık 20 litre su konuluyor. Birbiri üstüne kapatan iki kazan arası çamurla sıvanarak aşağıdan verilen ısı ile damıtma işlemi başlıyor. İki kazana ortalama 100 kilo çalba dolduruluyor. Yaklaşık 3 saat süren damıtma işleminin ardından ortaya çıkan elma yağı bir kapta toplanıyor. 100 kilo çalba bitkisinden yaklaşık 700 gram elma yağı üretilebiliyor.

KİLOSU 450 LİRADAN SATILIYOR

Damıtılan çalba otları ise bir alana yayılarak tekrar kurutuluyor ve kilosu 3- 3.5 liradan ilaç sanayine satılıyor. Bir sezonda toplam 100- 120 kilo elma yağı üretimi yapabilen aile bunu kilosu 430- 450 liradan satışa sunuyor. Bu işi yapabilmek için ise İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden ruhsat ve izin almak gerekiyor.

"BÜTÜN AĞRILARA ŞİFADIR"

Çalba otunu özel izinle toplattıklarını söyleyen Hüseyin Korkmaz, "Getirip imbiklere basıyoruz. Damıtarak elma yağı elde ediyoruz. Elma yağı bebeklerin gaz ağrısına, baş ağrısına, bütün ağrılara şifadır. Türkiye'nin her bölgesine dağıtıyoruz" dedi.

Elma yağının yüzyıllardır Anadolu'da vatandaşlar tarafından ilaç olarak kullanıldığını anlatan Demre'de görev yapan aile hekimi Dr. Eyüp Tezyüksel de "Ancak bilimsel bir ilaç olarak kullanılmamaktadır. Bölgemizde özellikle gazların giderilmesinde, erişkinlerde romatizmal hastalıklarda, cilt güzelleştirilmesinde, kadınların adet düzensizliğinin giderilmesinde daha birçok konuda tedavi amacıyla kullanılıyor" diye konuştu.

YORUMLAR 11
  • Hıyarto 7 yıl önce Şikayet Et
    Elma yağıyla bu otun ne alakası var onu anlamadı ben :)
    Cevapla
  • Yücel 7 yıl önce Şikayet Et
    Erman la aynı fikirde yiz.aylık 3bin tl yeseler.adama senede 25bin anca kalır.helal ola kendince bi sektör bulmuş.geliştirebilirse kendi yağında kavrulur gider.
    Cevapla
  • ayşe 7 yıl önce Şikayet Et
    kıyafet niye almamışlar............
    Cevapla
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    bir sezonda 54bin tl ciro bunun neresi servet.
    Cevapla
  • adem 7 yıl önce Şikayet Et
    Emeğe göre kazanç az ben olsam komisyoncu olurdum......
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle