Kırsalda 12 kadın birleşti süt tesisi kurdu

Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki 12 kadın, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan aldıkları destekle süt üretme aşamasına geldi.

GİRİŞ 02.06.2015 14:14 GÜNCELLEME 02.06.2015 14:16
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki kırsal mahallelerde yaşayan 12 kadın, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldıkları destekle yürüttükleri süt koyunculuğu projesinde, süt üretme aşamasına geldi.

Proje ortaklarından Berrin Yetkin Var, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 arkadaşıyla güçlerini birleştirerek ortak proje hazırladıklarını söyledi.

Şirket kurup 2012'nin şubat ayında 150 başlık sağmal koyun tesisi için TKDK'ya proje sunduklarını anlatan Var, 857 bin liralık maliyetin 369 bin lirasının devlet tarafından hibe edildiğini anlattı.

Var, 2013'te uygulamaya başladıkları projede zor dönemlerden geçtiklerini dile getirerek, "İlk etapta sıkıntılar oldu ama istediğimiz noktaya geldik" dedi.

Tesisi kurduktan bir süre sonra projelerine yem bitkisini de eklediklerini ifade eden Var, "Yem bitkisi ektik ve koyunlarımıza kendi yemimizi yedirdik. Diğer yöntemle yem pahalıya geliyordu ve kazancımız düşecekti. Bu kapsamda 250 dönüm arazi kiralayıp yem bitkisi yetiştirdik" diye konuştu.

Var, çiftliklerinde Tahirova ırkı koyun yetiştirdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk olarak 50 koyun aldık. Tahirova ırkı pek bulunmuyor ve çok asil bir süt ırkı. Balıkesir Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bayram Atbakan, sürüsünden bize 50 kaliteli damızlık verdi. Bunlarla projeye başladık. Şu an 120 anaç ve 40 genç damızlık ile 142 kuzuya ulaştık. Hedefimiz, TKDK'ya sunduğumuz projedeki 150 anaç damızlığa ulaşmak."

"Koyun yoğurdunu tekrar canlandıracağız"

Henüz sağım yapmadıklarını, ilk amaçlarının damızlık elde etmek olduğunu söyleyen Var, 150 anaç damızlığa ulaştıklarında süt üretimine geçeceklerini belirtti.

Var, bu yıl süt elde etmeye başlayacaklarını ifade ederek, sağım yapılan sütten yoğurt elde etmek istediklerini dile getirdi. Bölgede koyun sütünden yoğurt yapan kimsenin olmadığına dikkati çeken Var, yok olmaya yüz tutmuş koyun yoğurdunu tekrar canlandıracaklarını kaydetti.

Berrin Yetkin Var, "Burası süt üretim tesisi olacak. Biz kadınlar, girdiğimiz her işte mutlaka başarıya ulaşıyoruz. Biz de bu konuda başarı sağlarız diye düşündük. Sonuçta 1,5 yıl gibi bir sürede hedefimize ulaştık" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • rizeli 8 yıl önce Şikayet Et
    Ak parti sagolsun...
    Cevapla
  • İşte bu 8 yıl önce Şikayet Et
    Kadın elinin teknik versiyonla güçlenmesi. Ben tebrik ediyorum. Darısı başka illerde TKDK başkanı beyfendilere (Çalışında Proje çıksın ağalar).
    Cevapla