Pamuk balyasında istiridye mantarı üretti

Kastamonu’da bir kişi köylülerin ‘yetiştiremezsin’ şeklindeki iddiası üzerine, pamuktan istiridye mantarı yetiştirmeye başladı.

GİRİŞ 25.03.2015 12:55 GÜNCELLEME 25.03.2015 14:38
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kastamonu’nun Daday ilçesine bağlı Meydan köyünde ikamet eden Abdulvahit Mütevelli isimli genç, köylüleriyle girdiği iddia üzerine pamuktan istiridye mantarı yetiştirmeye başladı. Küçük bir sera içerisinde deneme amaçlı istiridye mantarı yetiştirmeye başlayan Abdulvahit Mütevelli, 17 gün içerisinde 50 kiloya yakın mantar üretmeyi başardı. Mütevelli, aldığı ilk ürünle köylüye mantarlı ekmek hazırlattırarak ikramda bulundu.

TAVUKTAN DAHA LEZZETLİ

İstiridye mantarı yetiştirmeden önce yöresine örnek olmak istediği için bu işe başladığını belirten Abdulvahit Mütevelli, “Bu köyde bazı şeylerin yetişmediğini söylediler. Bu yüzden bende istiridye mantarı yetiştirmeyi denedim. İlk denememde samandan yetiştirmeye çalıştım, başarılı olamadım. İkinci denememde pamuktan yetiştirmeye başladım. Birçok yemeği oluyor. Ekmeği, sotesi yapılıyor. Bu mantarı tadanın bir daha tavuk yiyeceğini zannetmiyorum” dedi.

BİR PAMUK YUMAĞINDA 10 KİLO MANTAR ELDE EDİLİYOR

İstiridye mantarı yetiştirirken, sadece pamuk ve tohum kullandığını ifade eden Abdulvahit Mütevelli, “Kesinlikle kimyasal bir ürün kullanmıyoruz. Adana pamuğu ve Silvan tohumu kullanıyorum. Bunların yaklaşık 20 günlük süreç içerisinde bir sarım dönemi oluyor. Daha sonra küçük küçük ölümler oluşuyor. Bir mantarın, yetişmesi yaklaşık bir haftayı buluyor. Bu yüzden bir ürün elde etmek için bir ay beklemek zorundayız. Bir tane pamuk yumağından üç ay boyunca yaklaşık 10 kilo mantar elde edilebilir” diye konuştu.

"DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORUZ"

İstiridye mantarı yetiştiriciliğine ilk öncelikle köylülerine, arkadaşlarına ve ilçesine örnek olmak için başladığını vurgulayan Abdulvahit Mütevelli, “Bu kolay yapılacak bir iş, bu yüzden herkese yapmaları için tavsiyede bulunabilirim. Fakat biraz destek alınması gerekiyor, devletimizden bu konuda yeteri kadar hibe destekleri alabilirsek daha büyük işletmeler yapabiliriz. Bende, ilk olarak küçük çapta bu işe başlayarak aileme gelir sağladım. Bu işi, daha da ilerleteceğim inşallah” ifadelerini kullandı.

KÖYLÜLER MERAKLA BENİ İZLİYOR

İlk hasadı aldığı zaman 17 gün içerisinde yaklaşık 50 kiloya yakın mantar elde ettiğine dikkat çeken Abdulvahit Mütevelli, şöyle konuştu: “Şu anda bu mantarları, Kastamonu’da çeşitli satış merkezlerine verdim. Köylülerimiz, şu anda merakla beni izliyorlar. Başardığıma inanıyorlar. Onlarda artık bu işi yapabileceğime kanaat 

SİGARAYI BIRAKTIRIYOR, KAN ŞEKERİNİ DÜZENLİYOR

Kan şekerini düzenliyor, kolesterol seviyelerini düşürüyor. Kemikleri güçlendiriyor. bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kanser tedavilerinde kullanılıyor. Sigarayı bıraktırmayı kolaylaştırıyor. Bu mantarda, ette bulunan demir miktarından daha fazla demir bulunuyor. Kalp ve yüksek tansiyon hastaları için de tavsiye ediliyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 4
  • kayıbey 9 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah tebrik ederim.Ama yatırımcı dikkat etsin deve kuşu ve angora tavşan işine dönmesin.Zira şuan piyasa hayalet yatırmcılar bu konuyo empoze ediyor .Milletin oçağınaincir ağacı dikildi .biride ben :)
    Cevapla
  • isa arıcan 8 yıl önce Şikayet Et
    o nasıl oluyor kayıbey acarmısınız =D
    Cevapla
  • Kürşat Atakan 9 yıl önce Şikayet Et
    Nemi de ayarladın mı Yaşar ustam :()) zahmeti bir iştir
    Cevapla
  • Yaşar 9 yıl önce Şikayet Et
    ben izmirliyim ben de denedim saman ve kepekle kompost hazırladım olmadı ekimden beri poşette duruyor çıkmadı daha tohumlar :-)
    Cevapla