Berlin'deki elektronik fuarına yoğun ilgi

Berlin'de dün başlayan ve alanında Avrupa'nın en büyük fuarı olan uluslararası elektronik tüketici fuarı IFA yoğun ilgi görüyor.

Berlin'deki elektronik fuarına yoğun ilgi
Berlin'deki elektronik fuarına yoğun ilgi
GİRİŞ 06.09.2014 20:56 GÜNCELLEME 06.09.2014 20:56

Fuarda, 150 bin metrekarelik alanda bin 538 şirket, yeni ürünlerini görücüye çıkardı.

Stantlarda, akıllı telefonların yanı sıra tabletler, 4K çözünürlüğü olan ve kıvrımlı televizyonlar, "smart home" sistemleri, birçok özelliğe sahip elektrikli süpürgeler ve akıllı kahve makinaları gibi ürünler ilgi görüyor.

IFA'da bu yıl en fazla kulaklıklar sergileniyor. Yeni özelliklerle donatılan ve tasarımlarıyla göze çarpan kulaklıklar, 127 firma tarafından ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Televizyon üretimi yapan firmaların stantlarında ise yüksek görüntü kalitesine sahip 4K çözünürlüğü olan televizyonlar ve kıvrımlı televizyonlar dikkati çekiyor.

Fuarda teknolojik özelliklerle donatılan elektrikli süpürgeler de yer alıyor. Üzerindeki kamerayla evin içinde 360 derece görüş sistemine sahip olan, temizlik yapılacak odada kendi bulunduğu yeri ve odanın içinde önüne çıkabilecek engelleri saptayarak sistematik şekilde süpüren ve şarjı bittiğinde baz istasyona gelerek şarjını dolduran robot süpürge ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

- Smart home sistemleri

"Smart home" olarak adlandırılan, insanların gün içinde evinde yaptığı veya dışarıdayken yapmayı unuttuğu işleri tablet veya cep telefonuyla yapma olanağı sunan akıllı ev tasarımları da fuarın ilgi çeken ürünlerinden.

Fuarda "smart home" sistemini sergileyen Vestel'in yetkilisi Seçkin Gençoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu sistemin kullanıcı için birçok avantajları olduğunu belirterek, "İnsan için en kıymetli olgu zaman. Akıllı ev, yoğun iş temposu ve zaman kazanma açısından kolaylık sağlıyor. Enerji tüketimi konusunda tasarruf sağlıyor. Daha ferah ve daha huzurlu yaşam standardı getiriyor" dedi.

Sistemle önceden programlanmış olan cep telefonu veya tabletteki tuşa basıldığında evin perdelerinin kalktığını, alarm sisteminin devre dışı kaldığını, buzdolabı ve klimanın gün içindeki sıcaklığa ayarlandığını, ekmek kızartma makinası ve kahve makinasının otomatik olarak ekmeği ve kahveyi hazır hale getirdiğini anlatan Gençoğlu, sistemin evden çıkıldığında otomatik olarak kapıyı kilitlendiği, alarm sistemini devreye soktuğunu, perdeyi indirdiğini ve klimayı kapattığını dile getirdi.

Sistemin insanın ihtiyaç duyduğu birçok faaliyeti bir tuşla devreye aldığını vurgulayan Gençoğlu, tahminlerine göre 2020 yılı itibarıyla evlerin yüzde 40'ının akıllı evler olacağını belirtti.

Sistemin gelecekte çok maliyetli olmayacağını bildiren Gençoğlu, maliyetin enerji tasarrufuyla hızlı şekilde kendisini amorti edilebileceğini aktardı.

- Fuara Türk şirketleri ilgi gösterdi

Fuara, Türkiye'den Vestel ve Beko'nun yanı sıra özellikle ev eşyaları sektöründen çok sayıda firma katılıyor.

Fuara katılan Trabzon merkezli Veito firmasının müdürü Cemil Albayrak, karbon ve infrared su ısıtıcılarla fuara katıldıklarını ifade ederek, dünyanın birçok ülkesindeki fuarlarda yer aldıklarını anlattı. Albayrak, IFA fuarında ikinci kez bulunduklarına işaret ederek, Almanların ve ziyaretçilerin ilgisinden memnun olduklarını belirten Albayrak, "IFA çok hareketli bir fuar. Bu sene çok memnunuz" ifadelerini kullandı.

Albayrak, Avrupa'da 15 ülkeye ihracat yaptıklarına vurgu yaparak, hedeflerinin Avrupa'da ihracat yaptıkları ülke sayısını artırmak olduğunu kaydetti.

Fevre şirketinin Dış Ticaret Müdürü Ömer Uzaslan da pişirici grubunda Kayseri menşeili üretim yaptıklarını dile getirerek, dünyanın her noktasına ihracat yaptıklarını belirtti. IFA'ya 5. kez katıldıklarını bildiren Uzaslan, yeni ürünlerin tanıtımını yaptıklarını ve marka bilincini sağlamak için bu tür fuarlarla boy göstermenin önemli olduğunu vurguladı.

Uzaslan, Türkiye'nin jeopolitik konumundan dolayı Türk üreticilerinin Uzakdoğu ülkelerine göre nakliye konusunda avantajlı olduğunu belirtti.

"Kopyalamadan ziyade kendi tasarımlarımız, kendi bildiğimiz doğrularla yapılan üretim, uzun vadede çok şey kazandırıyor" diyen Uzaslan, kalite-fiyat oranında rakipleri karşısında Türk şirketlerinin çok iyi durumda olduklarını söyledi.

Bu yıl 90. Kez düzenlenen IFA fuarı, 10 Eylül'e kadar ziyaret edilebilecek.

KAYNAK: AA