Yaralanmalara karşı hava yastıklı yelek yaptılar

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Fakültesinde öğrenim gören Yüksel Kundakçı, engelli ve yaşlıların düşme sonucu vücudunda kırıklar oluşmasını önlemek amacıyla "hava yastıklı yelek" üretti.

Yaralanmalara karşı hava yastıklı yelek yaptılar
Yaralanmalara karşı hava yastıklı yelek yaptılar
GİRİŞ 28.05.2014 13:53 GÜNCELLEME 28.05.2014 13:53

Kendisi de motosiklet kullanıcısı olan Kundakçı, motosiklet sürücülerinin kullandığı yeleklerden esinlenerek ürettiği sistemde kendi yazılımını kullandı. Bu yazılımla, engelli ve yaşlıların her seferinde hava yastıklarını değiştirme zahmetinde bulunmamaları için yeleğe şiştikten sonra tekrar eski halini alabilen yastıklar yerleştirdi.

SÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Yüksel Kundakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli ve yaşlılarda olası düşmeler sonucu oluşabilecek yaralanmaları engellemek için bir sistem kurmaya karar verdiğini söyledi.

Birkaç yıl önce bir yakınının da başına böyle olay gelmesi sonucu artık en kısa sürede bu fikri hayata geçirmek için çalışmalara başladığını belirten Kundakçı, yeleği yaklaşık iki yıllık çalışma sonunda, kendi imkanlarıyla tasarladığını dile getirdi.

Yelekte, "gyro" sensörünün kişinin hareketini algılayarak sisteme bilgi verdiğini, sistemin de koşula bağlı olarak çıkış ögesi olan valfe haber vererek valfin açılıp kapanmasını sağladığını anlatan Kundakçı, şunları kaydetti:

"Daha sonra valfe direk bağlı olan akvaryumlarda kullanılan karbondioksit tüpü içerisindeki gaz, ince borular vasıtasıyla özel olarak tasarladığım hava yastığını şişirerek amacını gerçekleştirmiş oluyor. Sistem anlık ileti veriyor hava yastıkları şişiyor ve bir kaç saniye geçtikten sonra kişiye zarar vermemesi için tekrar eski halini alıyor. Yelekteki hava yastıkları, araç ve motosiklet sürücülerinin kullandığı yeleklerdeki yastıklardan farklı. Arabalarda kaza anında hava yastığı şiştiğinde bu yastığı tekrar eski haline getirebilmek için yeni yastık takmak gerekiyor. Yaşlı ve engellilerin böyle bir imkanı olamayacağı için onlara zorluk oluşturmayacak şekilde farklı bir yol denedim. Tasarladığım yelekte, düşme anında şişen hava yastıkları kısa süre sonra hemen iniyor ve eski halini alıyor."

Motosiklet sürücülerinin yeleklerinde itme bazlı sistem kullanıldığı için bu kuvvetin kişiye zarar verebildiğini aktaran Kundakçı, "Fakat tasarladığım hava yastığını karbondioksit tüpü tetiklediğinden kişiye zarar vermiyor. Yeniden kullanabilmeleri için çok uygun fiyata temin edilebilen karbondioksit tüpünü değiştirmeleri yeterli. Destek alıp projemin Ar-Ge kısmını tamamlamak ve yelek üzerinde yeni çalışmalar yapmak istiyorum" diye konuştu.

KAYNAK: AA