Sipariş elde kalınca motor üretmeye başladı

Konya'da yurt dışından sipariş aldığı 10 bin çapa makinası şanzımanı elinde kalan Konyalı sanayici Muharrem Şişmanoğlu, önce motor sonra da traktör üretimine başladı.

Sipariş elde kalınca motor üretmeye başladı
Sipariş elde kalınca motor üretmeye başladı
GİRİŞ 22.04.2014 14:59 GÜNCELLEME 22.04.2014 14:59
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Konya'da yurt dışından bir firmanın siparişi üzerine 10 bin çapa makinası şanzımanı üreten Konyalı sanayici Muharrem Şişmanoğlu, siparişin teslim alınmaması üzerine motor ithal ederek çapa makinası üretmeye başladı. İthal ettiği motorun fiyatının iki katına çıkmasını sinirlenen Şişmanoğlu, bu kez de Türkiye'de ilk kez lisanslı 4 zamanlı, hava soğutmalı ve tek silindirli 12 beygir gücündeki motoru yaparak çapa makinasını üretmeye başladı.

Konya'da motor yedek parçaları üreten 'Anadolu Hidrolik Sanayii' sahibi Muharrem Şişmanoğlu, 2010 yılında yurt dışından bir firmayla anlaşarak yaklaşık 10 bin çapa makinası şanzımanı siparişi aldı. Elindeki olanakları seferber ederek çalışmaya başlayan Şişmanoğlu, kısa sürede siparişi tamamladı. Ancak anlaştığı firmanın siparişleri almadı. Ürettiği şanzımanlar elinde kalan Şişmanoğlu, ne yapacağını düşünürken çapa makinasını üretmeye karar verdi. Bunun için yine yurt dışından bir firma ile anlaşarak çapa makinesi için motor ithal eden Şişmanoğlu, ürettiği çapa makinalarını yurt içi ve dışında satmaya başladı. Bir yıl boyunca hiçbir sorun ile karşılaşmadan çapa makinası üreten Şişmanoğlu'nun ithal ettiği motor fiyatlarının iki katına çıkması üzerine üretimi durdurma noktasına geldi.

Muharrem Şişmanoğlu, bu çıkmazdan kurturlam için kendi motorunu üretme kararı aldı. İşletmesinin AR-GE birimi ile çalışmaya başlayan Şişmanoğlu, kısa süre içerisinde 4 zamanlı, hava soğutmalı, tek silindirli 12 beygir gücündeki motoru üreterek Türkiye'de lisansını aldı. Şişmanoğlu, ürettiği motoru da elindeki şanzımanlarla birleştirerek yerli çapa makinasını yaptı. Şişmanoğlu, 'AHS Karınca' adını verdiği çapa makinası adıyla ürettiği ürünleri yurt dışı ve yurt içi pazarında satmaya başladı.

KAZALARI ÖNLEMEK İÇİN TRAKTÖR YAPTI

Bağ ve bahçelerde kullanılan çapa makinelerine römork takılarak kullanılması sonucu meydana gelen kazalarda çok sayıda kişinin yaralanması ve öldüğünü göz önüne alan Muharrem Şişmanoğlu, bu kez yük taşımakta ve bahçe sürmekte kullanılan bağ-bahçe traktörünü üretti. Muharem Şişmanoğlu, şunları söyledi:

"Ürettiğimiz çapa makineleri dağlık bölgelerde çok tercih ediliyor. Özellikle Karadeniz ve Ege bölgesinde çapa makinesine römork takılarak kullanılıyor. Makinanın hızı 120-130 kilometreye kadar çıkıyor. Bu kullanımlarda kazalar görülüyor, çok sayıda kişi yaralanıp ölebiliyor. Bunun önüne geçmek için firma olarak 30 beygir gücünde bağ ve bahçe traktörü ürettik. Çift şanzımanlı ve 4x4 çeker gücüne sahip olduğu için engebeli arazide rahatlıkla kullanılabiliyor. Yük taşımanın yanı sıra bağ ve bahçelerin işlenmesinde büyük kolaylık sağlıyor. Boyut olarak küçük olduğu için de her yere rahatlıkla girip çıkabiliyor. Ürettiğimiz transcar modeli ise saatte 30 kilometre hız yapıyor ve bin 500 kilogram da yük taşıyabiliyor."

BAĞ-BAHÇE TRAKTÖRÜNÜN İLK ÜRETİCİSİ

Üretimini gerçekleştirdikleri tarım ekipmanları arasında yük taşımak için kullanılan traktörün yanı sıra, bağ-bahçe traktörü olarak bilinen belden kırmalı traktörün ilk yerli üreticisi olduklarını ifade eden Muharrem Şişmanoğlu şöyle konuştu:

"Ürettiğimiz traktörler dağlık bölgelerde, bağ ve bahçelerde rahatlıkla kullanabilir. Küçük ve manevra kabiliyeti yüksek olduğu için her alana girip çıkma özelliğine sahip. Ayrıca belediye araç ekipmanları olarak da kullanılabilir. Aylık ortalama 500 motor üretimi gerçekleştirme kapasitemiz var. Ayrıca belden kırma bağ-bahçe traktörü aylık 25 adet üretimini yapıyoruz. Yük taşımak için kullanılan AHS Transcar üretimini de yeni olduğu için talepler doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Aylık 50 adet üretme kapasitemiz var. Çapa makinesini 6 bin, belden kırma traktörü 25 bin ve yük taşımak için kullanılan transcarı da 30 bin liraya satıyoruz."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 6
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Lombardinlerde garanti aşamasında cok sıkıntılı
    Cevapla
  • Numan Aladağ 8 yıl önce Şikayet Et
    Cumhuriyetimizin kurucusu M. Kemal ATATÜRK'ün Türk Milleti zekidir Türk Milleti çalışkandır sözlerinden yola çıkarak ürettiğiniz TRANSKAR Türkiye de israfı önleyici bi,r adımdır. Üzülerek ifade edeyim ki, Türk sanayicisi, Türk çiftçisi ne yazıktır ki, destek istedikleri noktalardan uzak bırakılarak, sanayi ötesi toplum ülkelerinden ithalat destekleniyor. Türk sanayicisi ruh ve iman gücü ile her türlü engelleri yenerek, sanayi ötesi toplum bir ülke olacaktır Allah'ın izniyle. Kutluyorum sizleri SAYGILARIMLA Numan Aladağ (Gakkoş) Tıbbi bitkiler araştırmacısı fETHİYE-mUĞLA
    Cevapla
  • hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    Urettiginiz traktor gercekten cokguzel ama pahali biz yerli uretimi yabancilara oranla daha ucuz olur diye dusunuyoruz cok pahali ve akdeniz bolgesinde pek taninmiyorsunuz
    Cevapla
  • barış i 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede tarım bitti.. Milyonlarca insan şehirlere göç etti ve yıllardır şehirlerde yaşıyorlar. Tarım ve hayvancılık bu ülkede öldü. Yapanlarda büyük çiftçiler. Ellerindeki iyi malı yurtdışına kötüsünüde yurt içinde sokakta pazarda satıyorlar. Traktör üretsen ne olur? Mazota gene zam geldi.
    Cevapla
  • alper 9 yıl önce Şikayet Et
    ok bendende okadar
    Cevapla
  • ibrahim 9 yıl önce Şikayet Et
    çok pahalı. ülkede benzin zaten pahalı çiftçi bitmiş. sen yerli üretimi 30 bine kakalıyosun. onu da ihtiyacı olanlar degil zevki olanlar alıyo komşudan biliyorum. olamaz mı şoyle on bine falan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle