Aldığı destekle balık sayma makinesi yaptı

Muğla Fethiye'de girişimci bir yazılım mühendisi tarafından üretilen balık sayma makinesi, elle sayım yapan balık çiftliklerinde iş gücünü azaltıp, zaman tasarrufu sağlayacak.

Aldığı destekle  balık sayma makinesi yaptı
Aldığı destekle balık sayma makinesi yaptı
GİRİŞ 10.03.2014 11:24 GÜNCELLEME 10.03.2014 11:24

Yazılım mühendisi Beyazıt Kelçeoğlu, farklı sektör arayışı içindeyken su ürünleri mühendisi arkadaşının önerisi üzerine alabalık çiftliklerinde kullanılan balık sayma makinesini üzerine araştırma yapmaya başladı.

Araştırmalarını proje haline getiren Kelçeoğlu, geri dönüşümsüz Ar-Ge desteğinden faydalanmak için KOSGEB'e başvurdu. Başvurusu kabul edilen Kelçeoğlu, "Sıralı sensör sistemli gömülü yazılım destekli balık ve genel amaçlı sayma cihazı"nı geliştirerek, Türk Patent Enstitüsü'nden patentini aldı.

Yurt dışındakine göre çok daha ucuz

Beyazıt Kelçeoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bir ihtiyacı karşılamak ve insanların işini kolaylaştıracak ürünler üretmek için yeni pazar arayışı içine girdiklerini söyledi.

Balık çiftliklerinde sayım makinelerine ihtiyaç olup olmadığını araştırdığını dile getiren Kelçeoğlu, İzlanda'da bir firmanın bu tür makineleri ürettiğini belirlediğini anlattı.

Bu firmanın Türkiye'de servisinin olmadığını ifade eden Kelçeoğlu, bu nedenle makine arızalandığında geri gitmesi ya da yedek parçanın gelmesinin beklendiğini, bunun hem çok pahalı hem de 4-5 ay gibi zaman kaybına neden olduğunu vurguladı.

Bunun üzerine balık sayma makinesi yapmaya karar verdiğini belirten Kelçeoğlu, "Çok uzun süre bu makine üzerinde Ar-Ge çalışmaları yaptık. Makinenin çalışma prensiplerini araştırıp proje haline getirdikten sonra KOSGEB'e başvurarak geri dönüşümsüz Ar-Ge desteğinden faydalandık" dedi.

Aldıkları destekle 2 yıl çalışma yürüttükten sonra makinenin prototipini üreterek seri üretime hazır hale getirdiklerini anlatan Kelçeoğlu, yaptıklarını testler sonucunda yüzde 3 ile 5 arasında hata payıyla sayma işleminin gerçekleştirilebildiğini bildirdi.

Makine yüzde 100 yerli üretim olduğu için servis sıkıntısı yaşatmayacağını, arıza durumunda çok kısa sürede müdahale edilebileceğini kaydeden Kelçeoğlu, şöyle konuştu:

"Öncelikle memleketimize faydalı olmayı istiyoruz. Makinenin içinde patenti bize ait sensör sistemi var. Makine, önceden girilen parametrelere göre balığın boyu ile doğrusal orantı oluşturup sayısını çıkarma üzerine kurulu. Su ile makinenin içindeki hazneye giren balıklar, sensörler yardımıyla sayılıyor. Makinenin fiyatı KDV hariç 8 bin lira. Sektöre yeni girdiğimiz için 3 makine ve bir el terminalini kampanya yapıp 20 bin liraya piyasaya sunduk. Yurt dışında bu makinenin benzeri 25 ile 35 bin avro arasında değişiyor. Bunun yanında servis, eğitim sorunu gibi olumsuzlukları da yanında getiriyor. Bizim ürünümüz yurt dışından gelene göre çok daha uygun fiyatlı ve sorunsuz bir makine."

Şanlıurfa ve Fethiye'deki birkaç alabalık çiftliğine makineyi deneme amaçlı verdiklerini, şu ana kadar sistemin hatasız şekilde çalıştığını dile getiren Kelçeoğlu, ilerleyen dönemlerde uluslararası pazara açılmayı düşündüklerini kaydetti.

"İşçiler balık saymak yerine başka bir işle uğraşabilecek"

Seydikemer'deki bir alabalık çiftliğinde görevli su ürünleri mühendisi Serhat Toptaş ise bu tür makinelerin balık çiftlikleri için iş gücü açısından faydalı olacağı söyledi.

Yurt dışından getirilen makinenin pahalı olduğunu dile getiren Toptaş, "Alabalık üreticileri için çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bazı çiftliklerde elle sayım yapılıyor. Bu makine çok büyük tasarruf sağlayacak. İşçiler balık saymak yerine başka bir işle uğraşabilecek" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA