Çıraklıktan fabrika patronluğuna

İnebolu ilçesinde 56 yıl önce babasının yanında torna ustalığına başlayan Ferruh Dereli (70), çocuklarının yardımıyla Rusya olmak üzere birçok ülkeye elektromanyetik fren ihracatı yapan fabrikanın sahibi oldu.

Çıraklıktan fabrika patronluğuna
Çıraklıktan fabrika patronluğuna
GİRİŞ 02.02.2014 12:03 GÜNCELLEME 02.02.2014 12:03

Dereli, 1958'de 14 yaşında ortaokul 2. sınıfı bırakmasının ardından babasının yanında çırak olarak başladığı kamyon tamirciliği ve tornacılıkta 32 yıl çalışmasının ardından 1989'da iş yerini büyütme kararı aldı.

Torna tezgahında başlayan iş makineleri ve elektrikli motorlarda kullanılan elektromanyetik fren üretimini, iki oğlunun da desteğiyle 23 kişinin çalıştığı bin 600 metrekarelik fabrikada CNC tezgahlarda üretim yaparak genişletti.

Ferruh Dereli ve çocuklarının kurduğu fabrika yurt dışına da açılarak, Almanya, Kazakistan, Suudi Arabistan, İran ve Rusya'nın yanı sıra Türkiye'deki iç pazara fren tedarikinde bulunuyor.

Dereli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yaşındayken yarıyıl ve yaz tatillerinde babasının yanında çalıştığını belirterek, "1958'de ortaokul 2. sınıftayken okulu bırakıp babamın yanında işe başladım. Babamla 32 yıl çalıştıktan sonra 1990'da elektromanyetik fren imalatına geçtik. O günden bu yana, üretimimiz artarak devam ediyor. Torna tezgahlarında başladığımız fren üretimi şimdi CNC tezgahlarında gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Çocuklarıyla birlikte genişlettiği fabrikada 23 işçinin çalıştığını ifade eden Dereli, "İleriki günlerde bu sayı artacak. Yurt içi fuarlara katılarak ürettiğimiz frenlerin tanıtımını yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Yurt dışına fren ihraç ediyoruz"

İnebolu'yu ve insanlarını sevdiğini dile getiren Ferruh Dereli, şöyle konuştu:

"Yanımda çalışan işçiler hepsi İnebolu çocuğudur. Çünkü ben bu memlekette kazandım. Fabrikamda da bu memleketin insanı olması gerekir. Allah'a şükürler olsun her gün fabrikamıza talep artıyor. İç piyasanın yanı sıra Almanya, Kazakistan, Suudi Arabistan, İran ve Rusya'ya fren ihracatı yapıyoruz. Müşterilerimizin yoğun olduğu İstanbul'da geçen yıl şubemizi açtık. İstanbul şubemizde Marmara Bölgesi'nde lojistik merkezi kurmayı ve müşterilerimizi daha hızlı hizmet sunmayı amaçladık."

Dereli'nin oğlu Ahmet Dereli de (44), fren üretiminde en gelişmiş teknolojiyi kullandıklarını belirterek, "Doğduğumuz ilçede bu yatırımı gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Yılda 25 bin fren üretme kapasitesine sahibiz. Fabrikamız gün geçtikçe büyüyor. İnebolu'dan yurt dışına fren ihracatı gerçekleştiriyoruz" dedi.

KAYNAK: AA