Afrika'daki su sorununa TİKA çözümü

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Devlet Su İşleri işbirliğinde gerçekleştirdiği projeler kapsamında özellikle Afrika'nın en büyük sorunlarından su ihtiyacına büyük katkı sağlıyor.

Afrika'daki su sorununa TİKA çözümü
Afrika'daki su sorununa TİKA çözümü
GİRİŞ 27.12.2013 16:50 GÜNCELLEME 27.12.2013 16:50

Dünyadaki gelişmiş teknolojiye rağmen çözülemeyen en önemli sorunlardan biri olan su sorunu, TİKA'nın faaliyet gösterdiği bölgelerde yaptığı ve devam eden çalışmalarla en aza indirilmeye çalışılıyor. Bu bağlamda TİKA su sorununun en fazla olduğu Afrika ülkelerinden, Nijer, Etiyopya, Sudan, Burkina Faso, Mali, Batı Afrika ve Somali'de su kuyuları açarak ciddi çalışmalar yapıyor.

TİKA'nın Afrika'daki 8 Program Koordinasyon Ofisi aracılığıyla bölgesel ve ülkesel bazda yaptığı çalışmalar kapsamında halkın ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli projeler uygulandı ve bu projelerin başında da içme suyu projeleri geliyor.

TİKA, Nijer, Etiyopya, Sudan, Burkina Faso, Mali, Batı Afrika bölgesi ve Somali'de birçok su kuyusu açarak söz konusu ülkelerdeki su sorununa büyük katkı sağladı. Ayrıca "Somali Temiz Suya Erişim" projesi kapsamında derin sondaj kuyuları açılarak çeşitli noktalara depo ve şebeke kurulup çeşmeler yaptırıldı. Bunların yanı sıra Etiyopya'nın Shinille bölgesinde ise su probleminin çözümü için bir sarnıç ve keson kuyu yapıldı.
TİKA, su yoksulluğu kavramının sık sık gündeme geldiği günümüzde, temiz su kaynaklarına yönelik çalışmalarını iki ana başlık altında yürütüyor. Bunlar, kırsal alanda sağlıklı içme suyu teminine yönelik kuyu açma çalışmaları ve içme suyuna sağlıklı erişimin ve su hijyeninin sağlanması adına su şebekelerinin iyileştirilmesi projeleri.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada ortalama 1 milyar insan temiz suya erişim problemi yaşıyor. Başta çocuklar olmak üzere yılda 2 milyon insan, kirli içme suyu ve sıhhi altyapı yetersizliği dolayısıyla hayatını kaybediyor.
Dünyanın farklı bölgelerinde ve özellikle Afrika'da coğrafi şartlar, uzun süreli kuraklık, altyapı eksikliği, sosyal ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle insanlar temiz ve sağlıklı içme suyu bulmakta zorluk çekiyor. Bütün bu sıkıntılara bir de ekonomik sorunlar eklenince temiz içme suyuna erişim insanlar için büyük bir problem haline geliyor.
Öte yandan, küresel ısınma, kaynakların kirletilmesi, plansız büyüme ve su kaynaklarının kısıtlanmasıyla kullanılabilir ve içilebilir temiz suya erişimde yaşanan sıkıntılar artıyor.

KAYNAK: HABER7