Rüzgar santralli keçi çiftliği

Kilis'te, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen keçi çiftliğinin enerji ihtiyacı rüzgar santraliyle karşılanacak

Rüzgar santralli keçi çiftliği
Rüzgar santralli keçi çiftliği
GİRİŞ 25.11.2013 11:40 GÜNCELLEME 25.11.2013 11:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Merkeze bağlı Tamburalı köyünde 500 keçi kapasiteli çiftlik projesi hazırlayan Mehmet Cırnavuk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına müracaat ederek hibe desteği talebinde bulundu. Başvurusunun olumlu bulunması üzerine çalışmalara başlayan girişimci, çiftliği kısa sürede tamamladı.

Çiftlik şehir merkezine uzak bir bölgede olduğu için "elektrik" sorunu yaşayan Cırnavuk, enerji ihtiyacını karşılamak için farklı bir çalışmaya imza attı. Rüzgar santrali fikrini ortayan koyan Cırnavuk'a bakanlık da destek oldu. Ölçümlerin yapılmasının ardından çiftliğin üst bölümüne rüzgar santrali kuruldu. Saatte 20 kilovatsaat elektrik üreten santral, çiftliğinin enerji ihtiyacını karşılıyor.

Alanında ilk olma özelliğine sahip keçi çiftliğinde doğal ortamda üretim planlanıyor.

Aynı zamanda Kilis Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanlığını da yürüten Cırnavuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 500 baş kapasiteli tesisin, elektrik ihtiyacını rüzgar enerjisi ile temin eden ilk çiftlik olduğunu savundu.

Çiftliğin bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu anımsatan Cırnavuk, yaklaşık 1,5 ay sonra tam anlamıyla üretime geçmiş olacaklarını dile getirdi.

Rüzgar santraline sahip başka bir çiftlik görmediğini anlatan Cırnavuk, "Bölgede hayvancılık gelişiyor ve bu işletmenin de örnek olacağını düşünüyorum. Rüzgar santrali düşüncesi bakanlıktan da destek gördü. Biliyorsunuz artık alternatif ve yenilenebilir enerji yatırımları gündemde. İnşallah bundan sonra bölgemizde benzer tesisleri görürüz" dedi.

Cırnavuk, temiz ve doğal ortamda keçi sütü üretmeyi planladıklarını aktardı.

Hayvancılık sektöründe farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Cırnavuk, "Üretim yaparken elektrik ihtiyacımızı rüzgar santrali dediğimiz sistem sayesinde elde ediyoruz. Şimdilik saatte 20 kilovatsaat elektrik üretiyoruz. Çiftliğin bulunduğu alan yerleşim birimine uzak olduğu için bu rüzgardan faydalanmaya çalıştık" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • dudu durdu 10 yıl önce Şikayet Et
    500 keçilik çiftlik. çok az değil mi? onbinlerce keçi yetiştirilmeli. osmanlıda onbinlerce koyunu keçisi olan sürüler vardı. 3-5 keçisi olan hayvancılık yaptığını sanıyor artık. ölçek çok düşük.
    Cevapla