TÜBİTAK, ilk yerli haberleşme uydusunu yapacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın, yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın geliştirilmesi ve üretimi için yüksek bütçeli projelere yüzde 100 Ar-Ge desteği vereceğini bildirdi.

TÜBİTAK, ilk yerli haberleşme uydusunu yapacak
TÜBİTAK, ilk yerli haberleşme uydusunu yapacak
GİRİŞ 15.09.2013 13:27 GÜNCELLEME 15.09.2013 13:27
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin milli gözlem uyduları GÖKTÜRK-2 ve RASAT'ı uzaya fırlatarak önemli bir başarıya imza atan TÜBİTAK, şimdi de yerli haberleşme uydusu için çalışmalara başladı. Bu amaçla Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) kapsamında "Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretimi" konusunda çağrı duyurusu yayınlandı.

"TÜRKSAT 6A" olarak adlandırılan uydunun tasarımı tamamen yerli olacak ve bütün entegrasyonları Türkiye'de yapılacak. Azami ölçüde yerli imkanlarla geliştirilmesi amaçlanan TÜRKSAT 6A haberleşme uydusu sivil, ticari ve askeri kamu kuruluşlarına da hizmet verecek.

Anahtar teslim uydu yapılacak

Yerli haberleşme uydusu hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK tarafından açılan çağrı ile milli uydulara bir yenisinin daha ekleneceğini söyledi. Bu amaçla yüksek bütçeli projelere yüzde 100 Ar-Ge desteği verileceğini belirten Ergün, kamu Ar-Ge birimleri, üniversiteler veya özel sektör kuruluşlarının çağrıya başvuruda bulunabileceğini kaydetti.

Geliştirilecek haberleşme uydusunun yörüngede çalışır halde teslim alınacağını ifade eden Ergün, "Uydunun özgün tasarımı, platformu ve uydu üzeri yazılımları, proje kapsamında yerli olarak geliştirilecek. Diğer bileşenlerin hangilerinin yerli olarak geliştirileceğine, projeyi yürütecek kuruluşlar karar verecek ancak geliştirilecek bileşenler azami ölçüde yerli olacak" dedi.

"TÜRKSAT 6A için çalışmalar 2014'de başlayacak"

Bakan Ergün, TÜRKSAT 6A uydusunun proje sözleşmesinin 2014 yılında yapılarak, çalışmalara başlanacağını belirterek, uydu tasarımı, entegrasyon ve testlerinin ECSS, NASA ve uygulanabilir MIL standartlarına göre gerçekleştirileceğini söyledi.

Milli haberleşme uydusunun 15 yıl uzayda görev yapabilecek özelliklerde geliştirileceğini anlatan Ergün, şunları kaydetti:

"TÜRKSAT 6A uydusu Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtasının büyük bir bölümünü kapsayacak. Hizmet ömrü 15 yıl, tasarım ömrü ise hizmet ömrünün en az bir buçuk katı olacak. Uydu yakıtı ise bu süreye göre ayarlanacak. Çağrı kapsamında uydu tasarımının en az iki fırlatma aracı ile uyumlu olması ve uzay şartlarına dayanıklı olması isteniyor. Uydunun müşteri kurum olan TÜRKSAT'a teslimi, yörünge testlerinin başarı ile tamamlanmasının ardından gerçekleşecek. Bu teslime kadar tasarım, entegrasyon, test, fırlatmaya gönderme, fırlatma öncesi çalışmalar, fırlatma, yörünge testleri gibi çalışmalar yüklenicinin sorumluluğunda olacak."

Uydunun teknik özellikleri

Geliştirilecek uydunun teknik özelliklerine de değinen Ergün, TÜRKSAT 6A uydusunun 16 aktif, 4 yedek Ku-bant ve 2 aktif, 1 yedek X-bant aktarıcıya sahip olacağını söyledi. Nihat Ergün, uydu projesi gerçekleştirmek isteyen kuruluşların 22 Kasım 2013 tarihine kadar TÜBİTAK'a başvuru yapabileceğini ifade etti.

Bu tür yüksek teknolojili projelerin, Türkiye'nin prestiji açısından önemli olduğunu dile getiren Ergün, TÜBİTAK tarafından milli olarak tasarlanan gözlem uydularının yanı sıra şimdi de ülkemizin ihtiyaç duyduğu haberleşme uydusunun yerli imkanlarla geliştirilmesinin, bir eşik değerin daha aşılacağı anlamına geleceğini sözlerine ekledi.

 

YORUMLAR 1
  • murtaza pekuz 10 yıl önce Şikayet Et
    Fırlatma rampası nerede?. Fırlatma ve diğer iletişim işini yaptığınızda yerli olur. Fırlatmayı nereden yaptıracaksınız bu önemli..
    Cevapla