Hobi olarak başladı, 5 bin bodur elma ağacı oldu

Konya'nın Kulu ilçesinde bir çiftçi, hobi olarak başladığı bodur elma yetiştiriciliğinde, bahçesindeki ağaç sayısını 5 bine çıkardı.

Hobi olarak başladı, 5 bin bodur elma ağacı oldu
Hobi olarak başladı, 5 bin bodur elma ağacı oldu
GİRİŞ 12.08.2013 14:40 GÜNCELLEME 12.08.2013 14:40

3 yıl önce diktiği ağaçlardan bu yıl meyve toplamaya başlayan Korkmaz Kılınç, bölge çiftçisine de örnek oldu. Girişimci Korkmaz Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diğer bölgelerde gezdiği ağaçlıkları gördükçe kendisinin de bunu yapabileceğini düşünerek bodur elma yetiştiriciliği işine girdiğini söyledi.

Hobi olarak başladığını elma yetiştiriciliğini geliştirerek 27 bin metrekarelik tarlasına 5 bin bodur elma fidanı diktiğini belirten Kılınç, elma bahçelerinden ürün almaya başladığını ifade etti.

Arkadaşlarının "Elma ağacı buralarda yetişmez, boş ver ne yapacaksın ekipte" sözleriyle kendisini elma yetiştirmekten vazgeçirmeye çalıştığını dile getiren Kılınç, "Beni vazgeçirmeye çalıştılar ama hiçbir zaman pes etmedim ve 2010'de bodur elma fidanlarını diktim. 3 yıl gibi kısa bir süre zarfında da ürünümü aldım" dedi.

Dönümün başına 7 bin lira gelir Korkmaz, kendisini vazgeçirmeye çalışanların bahçesine gelerek ürünlerini hayranlıkla seyrettiğini anlattı. Bahçesinde her türlü elma çeşidinin bulunduğunu da aktaran Korkmaz, şunları kaydetti:

"Temennim benim gibi ağaca ve yeşile önem vererek yatırımda bulunanların çoğalmasıdır. Çünkü orta ölçekli bir arazide dönüm başına 7 bin lira gelir sağlanabiliyor. Sektör temsilcilerinin elma bahçeciliğine ilişkin yaptığı bu tespit, rakamlarla da destekleniyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de toplam elma üretimi 2 milyon 680 bin ton. Elma bahçelerinin toplam alanı ise 1 milyon 666 bin 718 dekar. Üretilen elmanın yaklaşık 430 bin tonu meyve suyu sektöründe işlenirken, yaklaşık 50 bin tonu ise taze meyve olarak ihraç ediliyor. Konya, Isparta, Erzincan ve Niğde ucuz arazileri ve uygun iklimi ile ön plana çıkan iller."

KAYNAK: AA