Çaykur soğuk çay Didi talebine yetişemiyor

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "Soğuk çayda aylık kapasitemiz 10 milyon litre, 20 milyon adettir. Bu üretim piyasanın talebini karşılamıyor" dedi.

Çaykur soğuk çay Didi talebine yetişemiyor
Çaykur soğuk çay Didi talebine yetişemiyor
GİRİŞ 07.08.2013 16:41 GÜNCELLEME 07.08.2013 16:41
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Sütlüoğlu, ÇAYKUR Brifing Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, ÇAYKUR'da grev sürecinin devam ettiğini, toplu sözleşme yapamadıkları için son dört yıldır işçilerin bazı haklarını alamadığını belirtti.

Grev sürecinde işçilerin sağduyulu davranarak greve gitmediğini ifade eden Sütlüoğlu, "Bu sürecin ardından hiçbir işçiyi mağdur etmeyeceğimizi söylemiştik. İşçimiz hangi sendikaya üye olursa olsun çalışanlarımızın sosyal haklarını ödemek için ilgili bakanlıklarla görüştük. 2008-2012 dönümünü kapsayacak şekilde dört yıllık sosyal hakların farklarını ödedik. Bu ödemenin ÇAYKUR'a maliyeti 20 milyon 514 bin liradır. İşçimizin cebine 12.2 milyon lira girdi. İşçimize bir bayram hedyesi gibi oldu'' diye konuştu.

Temmuz ayı yaş çay ödemelerini ağustos ayı içerisinde yapacaklarını ifade eden Sütlüoğlu, ''Henüz çay bordroları hazırlanmadı. Temmuz ayında 210 bin 102 ton yaş çay alımı gerçekleştirdik. Bunun karşılığı 250 milyon liradır. Böyle bir parayı bir günde ödememiz mümkün değil, bankaların da ödeyebilme imkanı yok. Ağustos ayı sonuna kadar ödemeyi tamamlayacağız. İkinci sürgünde bu güne kadar 241 bin ton yaş çay aldık. Alımlarımızı 246 bin tona tamamlayacağımızı düşünüyoruz'' diye konuştu.

"Didi" tuttu

Soğuk çay pazarına ''didi'' markası ile çok büyük bir başarıyı yakaladıklarını vurgulayan Sütlüoğlu, şöyle devam etti:

"Fiilen 25 milyon satış gerçekleşmiştir. 25 milyon insan soğuk çay içmiştir. Türkiye nüfusunun üçte biri diyebiliriz. İki fabrika ile üretime devam ediyoruz. Bu üretimi yapacak fabrika sayısı çok değil. Üçüncü fabrikaya ihtiyacımız var ancak yapabilecek fabrika yok. Soğuk çayda aylık kapasitemiz 10 milyon litre, 20 milyon adettir. Bu üretim piyasanın talebini karşılamıyor. Türkiye çayımızı her yönü ile sahiplenmiştir. Hedefimiz bu yıl herkese bir 'didi' içirmek ve sürdürebilir hale getirmek."

ÇAYKUR olarak çay ekstratı üretebildiklerini, tesisin hayata geçtiğini vurgulayan Sütlüoğlu, şunları kaydetti:

"Demleme süretiyle soğuk çay retimi için çalışmalarımız var ancak çalışmalarımız tamamlanmadı. Olumlu sonuçlar alabilirsek bu yönde üretimimiz olacak. Amacımız soğuk çayı Türkiye'nin tamamına yaymak. Soğuk çay pazarının yüzde 85'i üç büyük şehirde bulunuyor. Fakat biz Anadolu'da yayılmayı başardık. Kaçak çayın yoğun olarak tüketildiği bölgelerde dahi 'didi'ye yoğun talep var. Soğuk çay pazarımızın yüzde 40'ı üç büyük şehirde, yüzde 60'ı ise Anadolu genelinde. Eğer üretim olarak yüksek kapasiteye ulaşabilseydik çok daha fazla satış gerçekleştirebilirdik. Sattığımız 25 milyon adedin üzerinde siparişi alınmış 15 milyon ürün bekliyor. Satışı yapılmış ancak üretimi gerçekleşmemiş. 'Didi' ÇAYKUR'un yenilikçi açılımını öne çıkardı, gelecek adına olumlu gelişmeler."

"Didi"nin ihraç edilmesi için çalışma başlattıklarını da kaydeden Sütlüoğlu, dokuz dilde yeni kutuların hazırlandığını sözlerine ekledi.

''Randevulu sistem vatandaşın paniklemesini önledi"

Randevulu sistem yaş çay alımlarının özel sektör çay fabrikalarına da düzen getirdiğini belirten Sütlüoğlu, şöyle devam etti:

''Randevulu sistem vatandaşın paniklemesini önledi. ÇAYKUR'a ne zaman çay vereceği belli. Özel sektörü daha sağlıklı şekilde, paniklemeden takip etmeye, özel sektörle pazarlık etmeye başladı. Sürgün başlangıcında 80 kruş ve farklı ödemeleri kabul etmedi. Fiyalar 80 kruştan bir liranın üzerine çıktı. Geçen sezonlara göre daha istikrarlı bir sezon geçiriyoruz. Bu uzun soluklu bir yol. Özel sektör vatandaşı mağdur etmez, hakkını verirse istikrarlı bir şekilde çay alırlar. Aksi taktirde şartlar değiştiği zaman vatandaş sanayiciyi cezalandırır. İnşallah artık bizim belirlediğimiz fiyatlardan çay alır, ödemelerini de altı ayı geçirmeden yaparlar.''

 

YORUMLAR 4
  • ATmaCA53 10 yıl önce Şikayet Et
    ilgi büyük bu güzel bir gelişme. didi'nin anlamı lazcada ''büyük'' demek, yani büyük soğuk içeceğidir.
    Cevapla
  • alperen osmanoğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun. satacak malın olsun alıcısı taifden gelir
    Cevapla
  • fatih baştürk 10 yıl önce Şikayet Et
    isim. kendi kaliteli bi ürün olsa bile , isim insanı soğutuyo, kendinize bi iyiyilik yapın değiştirin şunun adını
    Cevapla
  • Salih Karaman 10 yıl önce Şikayet Et
    isme bakarmısın didi. çok düşünmüşlermi isimden kaybediyo baştan...
    Cevapla