Yunanistan'a "Düyun-u Umumiye" darbesi!

Yunanistan için Brüksel'de kabul edilen madde, postmodern bir Düyun-u Umumiye'nin izlerini taşıyor.

Yunanistan'a "Düyun-u Umumiye" darbesi!
Yunanistan'a "Düyun-u Umumiye" darbesi!
GİRİŞ 14.07.2015 09:42 GÜNCELLEME 14.07.2015 10:03
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, 17 saatlik zirvenin ardından kreditörlerin isteklerini kabul etti. Artık Yunanistan'ın ekonomisini AB ve IMF yönetecek. Ülkenin 50 milyar euroluk varlığı Almanya'nın isteği doğrultusunda satılacak. Karşılığında Yunanistan 82 ila 86 milyar euro arasında bir mali yardımın sahibi olacak. Tabii önlemleri Meclis'ten geçirmeyi başarırsa...

Aylardır devam eden görüşmelerde sonunda anlaşma sağlandı. Atina yönetimi, Brüksel'de gerçekleşen Euro Bölgesi Liderleri Zirvesi'nde, kreditörlerin zorlu isteklerini kabul etmek zorunda kalırken, bir anlamda Euro Bölgesi'nde kalmayı da garantiledi. Tabii bunun için Yunanistan'ın yeni reform paketini çarşamba gününe kadar Meclis'ten geçirmesi şart.

REFERANDUMDAN ÇOK DAHA AĞIR 

Brüksel'de kabul edilen öneriler, Yunanistan'ın geçtiğimiz hafta referandumda reddettiği önerilerden çok daha ağır maddeleri içeriyor. Bunların en önemlisi ise Yunanistan'ın kuracağı özelleştirme fonu. Çipras, iktidara geldiği ilk gün özelleştirme programının durdurulacağını taahhüt etse de Brüksel'de kabul edilen madde, postmodern bir Düyun-u Umumiye'nin izlerini taşıyor. Buna göre, Yunanistan'ın değeri 50 milyar euroyu bulan varlıkları bir fonda toplanacak. (Düyun-u Umumiye: Osmanlı'nın dağılma döneminde dış borçları denetleyen ve yabancı alacaklıların kontrol ettiği kurum)

KONTROL KREDİTÖRLERDE 

Fonun merkezi Atina'da olacak. (Bu Almanya’nın önerisiydi. Hatta ilk başta söz konusu fonun Lüksemburg’da kurulması planlanıyordu. Sonra Çipras bastırdı ve fonun merkezi Atina oldu.) Fonun yönetimi Yunanistan'ın elinde olsa da kreditörlerin yetki verdiği isimler kontrol mekanizmasında yer alacak ve gerektiğinde veto haklarını kullanacak. Yani tüm yetki kreditörlerde olacak. Gelirin yarısı bankalara sermaye takviyesinde, bir çeyreği borç geri ödemesinde ve kalan çeyreği yatırımlarda kullanılacak. 

86 MİLYAR EURO İÇİN BUNLARI YAPMAK ZORUNDA

Üç yıl süreli 82-86 milyar euroluk paket karşılığında Atina'nın kabul ettiği koşullar şöyle: ? Kemer sıkma önlemleri ağırlaşarak devam edecek. KDV artırımı dahil vergi düzenlemeleri, çalışma piyasası reformu ve emeklilik reformu gerçekleştirilecek. ? Yunanistan otomatik bütçe kesintilerini öngören mali kurala geçecek ve istatistik kurumunun bağımsızlığını güçlendirecek. 

TROYKA ATİNA'YA DÖNÜYOR

- IMF Yunanistan'ı denetlemeye devam edecek. IMF'yle anlaşma yenilenecek. 
- IMF'yle birlikte diğer Troyka kurumları AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası heyetleri Atina'ya dönecek ve Yunan kurumlarını yerinde denetleyecek. 
- Yunanistan Troyka'nın olurunu almadan mali konularda tek başına hareket edemeyecek. 

YENİDEN İŞTEN ÇIKARMALAR

- Kamu çalışanları azaltılacak, bankacılık sektörü yeniden yapılandırılacak, elektrik iletim hatları operatörleri özelleştirilecek, eczaneler, süt üreticileri ve fırınlar başta olmak üzere birçok sektörle ilgili yeni düzenlemeler yapılacak. 
- Atina, Euro Bölgesi'nin diğer üyelerinden aldığı ikili kredileri kırpamayacak. Belirli şartların karşılanması halinde borç vadelerinin uzatılması ve faiz oranlarında indirim söz konusu olabilecek.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Yunanistan’ın alınan önlemleri onaylayıp çarşamba kadar yasalaştırması kritik öneme sahip. Yunan Meclisi’nden bu kararlar geçmeden, AB ülkeleri yardım paketini kendi meclislerine götürmeyecek.

DÜŞMANI BULDULAR

Düyun-u Umumiye önerisinin sahibi Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble. Atina sokakları da Schauble'nin Nazi subayına benzetildiği afişlerle dolu... 

USLU DURURSANIZ VADEYİ UZATIRIZ

Kreditörler ve Yunanistan arasındaki anlaşmanın metni de oldukça sert tonda yazılmış. Öyle ki, kreditörlerin isteklerinin altında, "Bunlar paket için gereken minimum isteklerdir" yazıyor. Öte yandan Çipras her ne kadar 'borç affı elde ettik' dese de durum pek öyle değil. Metinde, Yunanistan'ın tüm taahhütleri yerine getirdiği takdirde, borçların vadesinin uzatılabileceğini ifade ediliyor. Nominal bir borç indirimi ise söz konusu değil.

GREXİT MASADAN KALKTI

Savaşın galibi olarak gösterilen Almanya Başbakanı Angela Merkel, artık Grexit seçeneğinin masadan kalktığı için memnun olduğunu belirtirken, nominal bir borç silmenin asla söz konusu olmayacağını fakat Yunanistan'ın sözünde durması halinde vadelerini uzatılabileceğini söyledi.

İLK PARA TRANSFERİ 20 TEMMUZ'DA

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Euro Bölgesi zirvesinde Yunanistan ile anlaşmaya varıldığını, yeni paket kapsamında ilk ödemenin 20 Temmuz'da yapılacağını açıkladı. Başından beri liderler arasında Yunanistan'a en somut katkıyı veren isim yine Hollande olmuştu.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 2
  • sol bile 8 yıl önce Şikayet Et
    yunanlıları kurtaramadı....Türkiyedeki chp zihniyatı görüyordur bunu
    Cevapla
  • Misafir-1 8 yıl önce Şikayet Et
    inanki Türkiyeyi CHP ye teslim ederseniz Yunanistan gibi iflas ettirir Allah korusun sakın chp ve CHP zihniyetine teslim etmeyin sonumuz kötü olur
    Cevapla